2021 - Vypouštění bažantů

zveřejněno: 22.8.2021     rubrika: Myslivci (Myslivecký spolek Zdiby - Klecany)

 

                                 M Y S L I V O S T    -   V Y P O U Š T Ě N Í   B A Ž A N T Ů

Nejpočetnější drobnou zvěří v našich honitbách je zvěř bažantí. I když nepatří mezi původní druhy (pochází z Malé Asie), vlivem příznivých přírodních podmínek a lidské péče, se stala již od 14. století velmi rozšířenou.

Rozlišujeme divoký, polodivoký a krotký způsob chovu bažanta. Při divokém chovu příliš nezasahujeme do životního cyklu zvěře a soustřeďujeme se na ochranu před predátory, přikrmování a ochranu přírodního prostředí v honitbě. Polodivoký chov se dnes věnuje většinou líhnutí vajec z vysečených či jinak ohrožených hnízd v umělých líhních a následné vracení bažantů do přírody.

Krotký (umělý, farmářský) chov je založen na chovném hejnu, které je tvořeno pouze krotkou zvěří komorovanou přes zimu ve venkovních voliérách. Na jaře se zvěř rozdělí do tzv. ostruháren (voliér), kde je v určitém poměru samčí a samičí zvěř. Zde slepice snášejí vejce, která se pravidelně sbírají a umisťují do elektrické líhně. Vylíhnutá kuřata se dále odchovávají ve výbězích s umělou kvočnou, což je tepelný zářič. Dříve se k tomuto účelu používaly též přirozené (živé) kvočny, slepice malých plemen. Ve stáří deseti týdnů se bažantí kuřata vypouštějí do přírody, protože jsou již samostatná. Nejdříve se však na několik dní umisťují do aklimatizačních voliér, aby si zvykla na okolní prostředí a teprve pak se vypouštějí do volnosti. Po určitý čas se jim v místě vypuštění předkládá oblíbené granulované krmivo a voda.

V našem mysliveckém spolku jsme praktikovali různé způsoby odchovu bažantů. Před lety jsme nakupovali několikadenní kuřata, která jsme až do vypuštění drželi v odchovně v Přemyšlení. Odchovna byla vybavena tepelnými zářiči, krmítky, napáječkami a venkovními voliérami. Tímto náročným způsobem jsme zazvěřovali honitbu, i když bažantí zvěře z divokého chovu bylo v revíru stále dost. Doba se však změnila. Odchovnu jsme zrušili a bažantí zvěře v přírodě rapidně ubylo. Abychom udrželi tuto krásnou zvěř v revíru, šli jsme cestou nákupu dospělé zvěře. Jednalo se o slepice a kohouty z chovného hejna, které bylo základem krotkého chovu v bažantnicích. Po snůšce vajec se chovné hejno rozprodávalo do jednotlivých mysliveckých spolků. V těchto honitbách byly slepice ještě schopny zahnízdit a vyvést kuřata a tak posílit stavy stávající divoké populace bažanta.

Tak jako v několika posledních letech jsme i letos pokračovali v ještě jiném osvědčeném způsobu odchovu. Z Bažantnice Ploužnice jsme zakoupili 150 ks větších již desetitýdenních kuřat, která jsme umístili do aklimatizačních voliér a následně vypustili v chaberské, zdibské, klecanské a řežské části naší honitby. V tomto Způsobu zazvěřování  chceme  pokračovat i nadále.

                                                                                                                                      Ing.Jindřich Trpák

FOTOGRAFIE ZDE 

 


logo Pražský spolek ochránců zvířat logo Klíček Kleceny logo Pravý Hradec TOPlist logo Mapová aplikace naší obce logo Klecansko Větrušicko