2021 - Myslivost v čase covidu

zveřejněno: 23.5.2021     rubrika: Myslivci (Myslivecký spolek Zdiby - Klecany)

 

 

M Y S L I V O S T   V  Č A S E   C O V I D U

Už více než rok sužuje celý svět včetně Česka epidemie koronaviru. Dopady pandemie se projevují ve všech oblastech života společnosti. Ekonomika státu je postižena útlumem výroby, omezením obchodní výměny, v důsledku restrikcí v maloobchodním prodeji a turistickém ruchu kumulací úspor obyvatelstva, zvýšeným nákupem očkovacích látek a zdravotnického materiálu, výplatami podpor podnikatelům i jednotlivcům apod. Velkým problémem do budoucna se jeví obří zadlužení státního rozpočtu. Protiepidemická opatření mají dopady i do dalších oborů lidské činnosti jako je školství, kultura, tělovýchova a sport či pohostinské a ubytovací služby. V posledních týdnech a měsících však dochází k postupnému a doufejme i trvalému rozvolňování přísných opatření především v důsledku stále větší proočkovanosti populace.

Pandemie se projevila i v životě různých spolků, hlavně zákazem setkávání jejich členů. Spolková činnost se tak omezila jen na telefonické či emailové kontakty. S tím jsme se museli smířit i v našem Mysliveckém spolku Zdiby – Klecany a schůze odložit na vhodnější dobu. Protože však většina naší činnosti probíhá venku, bylo pro nás dobrou zprávou, že pohyb lidí v přírodě byl omezen jen minimálně. Mohli jsme se proto věnovat své pravidelné činnosti jako je přikrmování zvěře, opravy a budování krmných zařízení a pachových ohradníků, tlumení zvířat škodících myslivosti, individuální odlov černé zvěře. Na základě výjimky ministerstva jsme mohli uspořádat v honitbě několik naháněk na divoká prasata. Co jsme však museli oželet, byly tradiční společensko-kulturní akce, mezi něž patří myslivecký ples, vycházky s myslivci pro děti a mládež, setkání se sokolníky, besedy se školáky a účast na svatohubertské mši.

Omezení pohybu lidí uvnitř měst a obcí mělo za následek jejich masivní putování do přírody, třeba jen v rámci katastru obce či okresu. To se projevilo tlakem na přírodní prostředí a životní podmínky zvěře. Je jasné, že v psychicky náročném období pandemie je výlet do přírody tou nejlepší relaxací a zpestřením života. Procházka do přírody určitě přispívá k fyzickému i duševnímu zdraví lidí. Ne každý návštěvník přírody se však chová ohleduplně a civilizovaně. Mohli jsme tak ve větší míře nalézt po turistech odpadky, vyšlapané a vyježděné pěšiny a cesty, kde dříve nebyly a projevy bezohledného chování jak ke zvěři a rostlinám, tak k sobě navzájem.

Problematikou pohybu lidí v přírodě se zabývalo jednání zástupců Lesů ČR, MS Zdiby – Klecany, Města Klecany a klecanských bikerů, které se uskutečnilo 6. 5. 2021 a soustředilo se na cyklotrasy v klecanském háji. Z jednání vyplynula dohoda, která v sobě zahrnuje závazek, že bikeři budou používat jen stávající vyježděné trasy, nebudou vytvářet nové a provádět další nevhodné přesuny lesní zeminy. Trasy na nevhodných místech nebudou dále používat a případné zátarasy odstraňovat. Naopak se zavazují udržovat pořádek, uklízet odpadky a respektovat pěší. Jako myslivci máme výhrady ke zvýšenému provozu v háji, který může způsobovat vytlačování zvěře do blízkosti obydlených lokalit a na okolní komunikace. Upozorňujeme též na to, že hájem vede naučná stezka, kterou hodně užívají pěší turisté s dětmi i psy. Tím spíše je třeba plnit uzavřenou dohodu.

                                                                                                                  Ing.Jindřich Trpák

FOTOGRAFIE ZDE


logo Pražský spolek ochránců zvířat logo Klíček Kleceny logo Pravý Hradec TOPlist logo Mapová aplikace naší obce logo Klecansko Větrušicko