2020 - Setkání se sokolníkem (20.9.)

zveřejněno: 25.9.2020     rubrika: Myslivci (Myslivecký spolek Zdiby - Klecany)

M Y S L I V O S T  -  S E T K Á N Í   S E   S O K O L N Í K E M

 

            Vzhledem k velkému zájmu o setkání se sokolníky v loňském roce jsme setkání uspořádali i letos na fotbalovém hřišti ve Veltěži a to v neděli 20. září od 12,30 hodin. Akce proběhla ve spolupráci našeho Mysliveckého spolku Zdiby - Klecany, Obecního úřadu Zdiby a Sokola Veltěž. Podařilo se nám zajistit účast profesionálního sokolníka pana Procházky a jeho svěřenců. Představil se jiný sokolník než loni a návštěvníci se tak mohli seznámit s jinými dravci a sovami a také porovnat výkony sokolníků. Na setkání přišlo asi 60 dětí od těch nejmenších až po školáky za doprovodu zhruba 60 dospělých.

            Na úvod přivítal všechny přítomné myslivecký hospodář MS Zdiby - Klecany pan Matějka a pak se již ujal programu sokolník. Nejdříve seznámil účastníky se zoologií jednotlivých druhů dravců a sov a též se zásadami chovu, výcviku a cvičebními pomůckami. Následovaly letové ukázky a podrobný výklad k jednotlivým druhům ptáků. Jako první přišly na řadu sovy, o kterých se účastníci dozvěděli mnoho zajímavého. Aby více přivábil pozornost hlavně malých diváků, sokolník upozorňoval na zvláštnosti spojené s určitým druhem. Například puštík obecný se jako druh objevil ve známé pohádce Tři oříšky pro Popelku. Při našem předvádění byl k vidění puštík jménem Pušťa. Sova pálená se jmenuje Štěpán a je vycvičen, aby na svatbě přinesl nevěstě snubní prstýnek. Tato sova byla vidět i při letových ukázkách, kdy přistála na sokolnickou rukavici, kterou si navlékla dívka z obecenstva. Z dalších sov se předvedl kalous ušatý Ferda, naše nejmenší sova kulíšek nejmenší jménem Arnošt, i ta největší - výr velký Anežka.

            Pak následovalo předvádění s letovými ukázkami dravců. Jako první to byla káně lesní Boženka, pak poštolka pestrá (někdy nazývaná vrabčí) Heduš s ukázkou vlečky s vycpanou myší, dále poštolka obecná Pišta s ukázkou lovu vycpaniny kosa a orel skalní Hubert, což je druh, který se nejčastěji používá v loveckém sokolnictví. Na závěr programu se představil orel stepní Mireček, který žije ve stepích Ruska, Mongolska i Afriky a živí se nejen jako lovec kořisti v letu, ale i jako sběrač při chůzi po zemi.

            Musíme ocenit moderátorský výkon sokolníka, který dokázal upoutat pozornost všech návštěvníků a zapojit je do aktivní účasti při předvádění. Bylo to příjemně strávené odpoledne, které přispělo k propagaci myslivosti a sokolnictví i ke zpestření kulturního života obce.

                                                                                              Ing.Jindřich Trpák

FOTOGRAF


logo Pražský spolek ochránců zvířat logo Klíček Kleceny logo Pravý Hradec TOPlist logo Mapová aplikace naší obce logo Klecansko Větrušicko