2020 - Červen měsíc myslivosti

zveřejněno: 15.5.2020     rubrika: Myslivci (Myslivecký spolek Zdiby - Klecany)

Č E R V E N  - M Ě S Í C  M Y S L I V O S T I

Červen je již více než půlstoletí označován jako měsíc myslivosti a ochrany přírody. V tomto měsíci prožívá příroda bouřlivý vývoj. Na stromech a keřích je svěží zelené listí a jehličí, na lukách a v okolí vod rozkvétá pestrobarevné kvítí. V této době se rodí nejvíce mláďat lovné zvěře, ostatních druhů zvířat i ptáků žijících ve volné přírodě. Srny kladou srnčata, rodí se mladí zajíci, líhnou se bažantí kuřata i mláďata zpěvného ptactva. Právě v této době je třeba, aby se všichni návštěvníci přírody chovali zvlášť ohleduplně. To znamená, aby nenechali své psy volně pobíhat, pohybovali se pokud možno po vyznačených cestách a při nálezu nějakého mláděte se jej nedotýkali.

Lidé, ve snaze zachránit opuštěného tvora, jej odnášejí domů či do útulku pro zvířata a tím ho vlastně odsuzují k záhubě. Téměř vždy se nejedná o opuštěné mládě, ale o zcela přirozenou situaci, kdy se matka trvale nezdržuje u mláděte, aby ho nevystavovala nebezpečí ze strany predátorů. Obvykle je poblíž ve skrytu a přichází pouze, aby ho nakojila. Horší situace však nastává při kosení pícnin, kdy každoročně dochází ke značným ztrátám zejména na srnčí zvěři. Jedinou možností jak alespoň částečně zmírnit tyto ztráty je spolupráce s myslivci, kteří těsně před senosečí vyhánějí s pomocí loveckých psů ohroženou zvěř z polí.

V červnu pořádají myslivci tradiční akce pro veřejnost, hlavně děti a mládež. Jsou to například besedy se žáky škol, naučné procházky s myslivci v honitbě, setkání se sokolníky apod.  Vzhledem k současné koronavirové epidemii jsme však nuceni tyto akce přesunout na pozdější dobu, až pomine nebezpečí nákazy. V situaci omezeného shromažďování lidé více využívají cest do přírody, a proto náš apel na jejich ohleduplnost je tím naléhavější.

Ing. Jindřich Trpák

FOTOGRAFIE


logo Pražský spolek ochránců zvířat logo Klíček Kleceny logo Pravý Hradec TOPlist logo Mapová aplikace naší obce logo Klecansko Větrušicko