2015 - Myslivecký podzim

zveřejněno: 1.12.2015     rubrika: Myslivci (Myslivecký spolek Zdiby - Klecany)

Myslivecký podzim

FOtografie k článku naleznete ZDE. 

Na začátku podzimu čeká myslivce kontrola a případné opravy krmelců a zásypů před krmnou sezónou. Tato krmná zařízení někdy utrpí škody nejen přírodními vlivy, ale též zásahy nenechavých lidí. Stejně tak je třeba opravit kůly a obnovit nástřik účinné látky pachových ohradníků kolem silnic, aby se zabránilo střetům spárkaté zvěře s auty.

 

V tomto období se již začíná přikrmovat, i když počasí je příznivé a zvěř má v přírodě dostatek potravy. To platí hlavně v posledních letech, kdy přicházejí vcelku mírné zimy bez velkého množství sněhu a silných mrazů, kdy zvěř rozhodně nestrádá hladem. Včasné zahájení přikrmování slouží k soustředění zvěře k těmto zařízením a také k posílení tělesné zdatnosti před blížící se zimou, kdy si zvěř vytváří tukové zásoby.

 

Náš Myslivecký spolek Zdiby – Klecany zakoupil dostatek jadrného krmiva jak pro bažantí zvěř, tak pro srnčí. Protože se v loňském roce velice osvědčilo podávání granulí obohacených o minerály srnčí zvěři, máme i pro letošek jejich dostatečné zásoby. Toto krmivo má blahodárný účinek na zažívání zvěře, protože zabraňuje průjmovým onemocněním po požití většího množství řepky, což je jediné zelené krmivo na polích přes celou zimu, kterého je v našem okolí skutečně mnoho.

 

Zajistili jsme též sůl pro zvěř, kterou podáváme do krmítek jako liz. Každý člen spolku pak má za povinnost zajistit dostatek kvalitního sena.

 

Podzimní měsíce bývají pro myslivce vyvrcholením sezóny, kdy se pořádají hony na drobnou zvěř. To však pouze za předpokladu, že je této zvěře dostatek. Jak je vidět na našich polích, zajíc z našich honiteb mizí a stává se ohroženou zvěří. Příčiny dlouhodobého úbytku stavů zajíce jsou všeobecně známé (velkoplošné zemědělství a chemie, doprava, škodná), a protože životní podmínky zvěře se v dohledné době asi nezmění, a také proto, že se zajíce nedaří odchovávat uměle, je budoucnost této zvěře nejistá.

 

U bažantí zvěře je situace poněkud lepší i proto, že každý rok vypouštíme do honitby dospělé bažanty z odchovny ve Skuheři. Rozhodli jsme se, že letos žádný hon na drobnou zvěř pořádat nebudeme. Nezbývá než věřit, že stavy drobné zvěře v honitbě se v budoucnu zase zvýší.

 

O to více se budeme věnovat odlovu černé zvěře, a to jak individuálním lovem, tak na společných naháňkách. Slibujeme si od toho redukci stavu divokých prasat v honitbě, a tím snížení jimi působených škod na honebních i nehonebních pozemcích.

 

Závěrem se můžeme zmínit i o další aktivitě našich členů v tomto období, a to přípravě tradičního mysliveckého bálu, na který Vás srdečně zveme.

 

 

                                                                                        Ing.Jindřich Trpák


logo Pražský spolek ochránců zvířat logo Klíček Kleceny logo Pravý Hradec TOPlist logo Mapová aplikace naší obce logo Klecansko Větrušicko