2013 - červen - měsíc myslivosti

zveřejněno: 24.6.2013     rubrika: Myslivci (Myslivecký spolek Zdiby - Klecany)

ČERVEN – MĚSÍC MYSLIVOSTI

 

Červen je již tradičně označován nejen za měsíc myslivosti, ale též za měsíc ochrany přírody. V tomto měsíci se rodí nejvíce mláďat lovné zvěře i ostatních zvířat a ptáků žijících v přírodě. Přestože zvěř ještě neztratila svou reprodukční schopnost, její šance na přežití se s postupujícími civilizačními faktory stále snižuje. Každým rokem ubývají stovky hektarů zemědělské plochy a na nich vyrůstají průmyslové stavby, sklady, logistická centra nebo komplexy rodinných domů. A tam, kde se půda ještě zemědělsky obhospodařuje, se velmi často setkáváme jen s nekonečnými monokulturními lány řepky nebo kukuřice, které nejsou pro zvěř úživné, bez jakékoliv meze či remízku.

Navíc jsou tyto lány několikrát ročně chemicky ošetřovány, takže se nedá říci, že se jedná o dobré životní podmínky pro zvěř. Drobná zvěř je navíc likvidována zákonem chráněnými dravci, přemnoženými divokými prasaty a ve velké míře také vlivem stále narůstající dopravy. Mnoho zvěře tak zahyne při střetu s motorovými vozidly občas s volně pobíhajícím psem. To jsou fakta, která vidí kolem sebe každý všímavý člověk, nejen myslivec.

Abychom si však jen nestěžovali, snažíme se výše uvedené nepříznivé vlivy svou činností eliminovat nebo alespoň maximálně zmírňovat. V zimním období zvěř přikrmujeme, aby nestrádala hladem a udržela se v dobré kondici. Opravujeme stávající a stavíme nová krmná zařízení, která po skončení krmné sezóny čistíme a desinfikujeme.

K zabránění střetu s motorovými vozidly stavíme u hlavních silnic pachové ohradníky, které se, podle zkušeností posledních let, ukázaly jako značně účinné. S podporou sponzorů nakupujeme bažantí zvěř a vypouštíme jí do různých lokalit v honitbě k zazvěření a oživění krve.

Zároveň se věnujeme odstřelu černé zvěře. I když jsou výsledky dobré (51 kusů v roce 2012), stále nemůžeme být spokojeni a problém přemnožení divokých prasat je i nadále aktuální.

Po dohodě s vlastníky provádíme úpravy a čištění pozemků od náletových dřevin, nežádoucích porostů, ale i od černých skládek.

Plánujeme též výsadbu stromů a keřů na vybraných vhodných plochách a též zřízení zvěřních políček, na kterých by se pěstovaly rostliny vhodné pro zvěř (obiloviny, topinambury), které by zároveň sloužily jako přirozený kryt.

To vše jsou aktivity členů Mysliveckého sdružení Zdiby – Klecany, se kterými chceme i touto cestou seznámit spoluobčany, a tak zpopularizovat činnost myslivců v rámci Června – měsíce myslivosti.

Pavel Sobotka

 


logo Pražský spolek ochránců zvířat logo Klíček Kleceny logo Pravý Hradec TOPlist logo Mapová aplikace naší obce logo Klecansko Větrušicko