2012 - Svatý Hubert, patron myslivců

zveřejněno: 21.2.2012     rubrika: Myslivci (Myslivecký spolek Zdiby - Klecany)

Myslivecké zvyky a tradice

Patron myslivců svatý Hubert

 

Stejně jako každé řemeslo nebo povolání, i myslivci mají svého ochránce mezi svatými. Je jím svatý Hubert. Tento svatý je však také patronem řezníků, kožešníků, a dále optiků, matematiků a výrobců přesných přístrojů. Z toho je vidět, že svatý Hubert ochraňuje nejen tradiční historická řemesla, ale i vcelku moderní výrobce.

 

Svatý Hubert se narodil někdy mezi roky 656 a 658 pravděpodobně ve městě Toulouse (Francie) ve šlechtické rodině. Jako dvořan franckého krále merovejské dynastie Theodoricha III. byl náruživým lovcem a milovníkem bujarých zábav, i když se o něm traduje, že byl dobrého srdce a povahy ušlechtilé a lidumilné. Když mu při porodu syna zemřela manželka, hledal útěchu v lovu. Jak vypráví legenda, na Velký pátek se v lese setkal s jelenem, kterému mezi parohy zářil kříž. Zároveň Hubert uslyšel nadpřirozený hlas, který jej nabádal, aby opustil zhýralý způsob života a hledal cestu k Bohu.

 

Pod dojmem z tohoto zážitku se rozhodl, že se stane knězem a další svůj život zasvětí službě Bohu a obracení pohanů na křesťanství. Proto je též nazýván apoštolem z Arden. V církevní službě mu po celých deset let pomáhal maastrichtský biskup Lambert. Když byl Lambert v Lutychu zavražděn, stal se Hubert jeho nástupcem v úřadě. Biskup Lambert byl prohlášen za svatého a Hubert dal na jeho počest v Lutychu vybudovat katedrálu. Zároveň přenesl sídlo biskupa z Maastrichtu do Lutychu, a tak se z malé vesnice stalo výstavní město, které obdivujeme dodnes.

 

Svatý Hubert zemřel ve městě Fura v Brabantsku (Belgie) dne 30. května 727. V životním příběhu svatého Huberta je obsažena jak doložená historická skutečnost, tak křesťanská legenda, která ovšem není původní. Zjevení jelena se zářícím křížem mezi parohy se objevuje již mnohem dříve, a to u svatého Eustacha. Svatý Hubert byl nejen ve středověku velice populárním svatým (je jedním ze čtyř „svatých maršálů“), ale i v pozdějších dobách, např. v době baroka, byl inspirací pro vznik rytířských řádů a mysliveckých spolků.

 

Kulturní význam myslivosti a myslivců však nepramení pouze z tradice jejich patrona, svatého Huberta. Myslivost totiž v sobě zahrnuje řadu zvyků, rituálů a tradic, které rozhodně patří do nemateriálního kulturního dědictví České republiky.

 

                                                                                                    Pavel Sobotka


logo Pražský spolek ochránců zvířat logo Klíček Kleceny logo Pravý Hradec TOPlist logo Mapová aplikace naší obce logo Klecansko Větrušicko