2012 - MYSLIVECKÉ ZVYKY A TRADICE – PASOVÁNÍ

zveřejněno: 25.5.2012     rubrika: Myslivci (Myslivecký spolek Zdiby - Klecany)

MYSLIVECKÉ   ZVYKY A TRADICE – PASOVÁNÍ

 

 

Každý, kdo chce na území ĆR provozovat mysliveckou činnost, musí být, dle zákona, držitelem loveckého lístku. Podmínkou jeho vydání je doklad o úspěšném složení zkoušky z myslivosti.

Organizací těchto zkoušek pověřilo Ministerstvo zemědělství Českomoravskou mysliveckou jednotu a ta je zabezpečuje prostřednictvím svých organizačních jednotek tj. Okresních mysliveckých spolků.

Tyto spolky proto každoročně pořádají kurzy adeptů o první lovecký lístek, které jsou zakončeny závěrečnou zkouškou z myslivosti. Na kurzech zkušení lektoři seznamují účastníky se zoologií zvěře, chovem zvěře včetně péče o ní ,ochranou i chorobami, lovectvím,

mysliveckou kynologií, střelectvím, právními předpisy i historií a tradicemi.

Po teoretické části následuje praxe adeptů v honitbách, kde se seznamují s praktickým životem mysliveckých sdružení a spolků a to ve všech oborech jejich činnosti. Po absolvování praktické části probíhá, před zkušebními komisaři, závěrečná zkouška ze všech výše uvedených předmětů. Někdy se nabízí možnost složit, v rámci kurzu, též zkoušku způsobilosti pro získání zbrojního průkazu, což je ovšem v kompetenci Policie ČR.

Slavnostním  vyvrcholením úspěšného složení zkoušky z myslivosti je pasování na myslivce. To probíhá buď přímo po ukončení kurzu, nebo častěji po prvním honu, kterého se novopečený myslivec zúčastní.

Pasujícím bývá vedoucí honu, nebo jiný funkcionář či starší zkušený myslivec. Ten vyzve adepta myslivosti aby před ním poklekl na pravé koleno a loveckým tesákem se třikrát dotkne jeho ramene. Při těchto úderech odříkává předepsané následující věty.

 

                                 První úder k poctě Hubertově platí

                                 přízeň svou Ti patron náš rač zachovati..

 

                                 Druhý dávám jménem myslivosti pána

                                 jemuž vděk a úcta budiž vzdána.

 

                                 Třetí vedu k zdaru české myslivosti,

                                 kterou hajme vždy a všude s poctivostí.

 

                                 Přijímám Tě do řad mysliveckých druhů

                                 s přáním „ LOVU  ZDAR „ buď vítán v našem kruhu

 

Dbá se na to, aby tento obřad proběhl, v souladu s tradicí, důstojně a aby byl pro pasovaného jednak závazkem a jednak zážitkem, který si bude připomínat celý život.

 

 

                                                                          Pavel Sobotka

                                                                    MS.Zdiby - Klecany


logo Pražský spolek ochránců zvířat logo Klíček Kleceny logo Pravý Hradec TOPlist logo Mapová aplikace naší obce logo Klecansko Větrušicko