2012 - Kynologie I.

zveřejněno: 28.10.2012     rubrika: Myslivci (Myslivecký spolek Zdiby - Klecany)

Myslivecké zvyky a tradice – kynologie I.

 

Pes je první zvíře, které si člověk domestikoval, jak o tom svědčí archeologické nálezy z doby 10 až 12 tisíc let před naším letopočtem. Zpočátku psi nalézali u lidských obydlí zbytky potravy a tato místa pak hájili před ostatními psy a jinými zvířaty. Ochočením tak vznikli psi hlídací a dalším vývojem pak i psi společenští.

O původu psa existují různé domněnky. Nejpravděpodobněji však psi vznikli křížením určitých druhů stepních vlků a šakalů a nebyli původně samostatným druhem. Ve prospěch tohoto názoru svědčí, že vlk a šakal se ze všech psovitých šelem dají nejsnáze ochočit a že i v zajetí si zachovávají plodnost a schopnost se křížit s různými plemeny psů. Člověk brzy poznal dobré vlastnosti psů, začal je prošlechťovat a využívat k různým účelům až vznikla pestrá paleta dnešních psích plemen.

K lovu byli psi záměrně šlechtěni nejdříve, protože je k němu předurčují jejich přirozené vlastnosti, zejména vynikající čich. Psi mají čichové buňky rozloženy na 20x až 30x větší ploše než člověk, a proto mohou rozlišovat pachy s úžasnou citlivostí. V nejstarších dobách byl pes používán k lovu jako honič. Vyhledával a naháněl svému pánovi zvěř a pomáhal mu ji ulovit. Jak se z původního lovce vyvíjel myslivec, tak se měnil i způsob používání loveckého psa. S tím souvisí i vznik skupin plemen určených ke speciální práci v honitbě, např. norníků, barvářů, ohařů apod.

Některá plemena psů zanikla a naopak stále vznikají plemena nová. V současné době eviduje Mezinárodní kynologická federace FCI kolem 400 uznaných plemen, která jsou rozdělena podle jejich využití do 10 skupin. V těchto skupinách se, kromě dalších, vyskytují též plemena, která jsou určena pro mysliveckou praxi.

Pro zajímavost jen stručný přehled skupin dle FCI:

skupina I         -     plemena původně ovčácká a honácká, např. německý ovčák, kolie, čuvač

skupina II        -     plemena hlídací a bojová, např. boxer, dobrman, doga,hovawart

skupina III      -     teriéři

skupina IV      -     jezevčíci

skupina V        -     špicové a tzv. primitivní plemena, např. lajka, karelský medvědí pes

skupina VI      -     barváři a honiči, např. bavorský barvář, bígl, baset

skupina VII     -     ohaři

skupina VIII   -     slídiči a přinašeči, např. kokršpaněl, labrador

skupina IX      -     malí a společenští psi, např. pudl, mops, čivava

skupina X        -     chrti

 

Kromě těchto skupin existuje ještě skupina plemen zatím neuznaných, u kterých uznávání probíhá.

Je zajímavé sledovat, jak se v průběhu let v některých případech radikálně mění využití psích plemen. Jako příklad může sloužit německý ovčák, nyní téměř výhradně používaný pro služební účely, nebo jorkšírský teriér, ze kterého se stal společenský pes, přičemž lovecké vlastnosti si toto plemeno zachovalo z větší části dodnes.

Psi, více než jiná zvířata, podléhají módním vlnám, kdy se některá plemena stávají populárními společníky, bez ohledu na jejich původní využití. Z loveckých plemen může sloužit za příklad irský setr nebo výmarský ohař. Na jednu stranu je dobré, že se tato plemena udržují v oblibě u chovatelů, a tím je zajištěna jejich budoucnost, na druhou stranu však existuje nebezpečí, že se do chovu dostanou jedinci, kteří své lovecké vlastnosti ztratili, třeba jen z nedostatku příležitosti práce v terénu.

V příštím příspěvku se zaměříme speciálně na lovecká plemena a jejich upotřebitelnost v honitbě.          

                                                                                              Pavel Sobotka

(v příloze fotografie)

kynologie_2012_barvar.jpg ( 547kb )

kynologie_2012_chivava.jpg ( 1360kb )

kynologie_2012_jack.jpg ( 75kb )

kynologie_2012_jezevcik.jpg ( 331kb )

kynologie_2012_kernterier.jpg ( 1447kb )

kynologie_2012_ohar.jpg ( 1380kb )

kynologie_2012_ovcak.jpg ( 290kb )

kynologie_2012_spic.jpg ( 240kb )

 

kynologie_2012.doc ( 26kb )

 

 


logo Pražský spolek ochránců zvířat logo Klíček Kleceny logo Pravý Hradec TOPlist logo Mapová aplikace naší obce logo Klecansko Větrušicko