Větrušák 5/2002 Zdravotní rubrika

zveřejněno: 29.6.2002     rubrika: Větrušický zpravodaj

V dnešním díle odběhneme od vážných poranění, která jsou důsledkem úrazů. S blížícím se létem na nás číhají různé druhy drobných poranění, které jsou zapříčiněny vlivy okolí. Jde především o bodnutí hmyzem, kousnutí klíštětem, uštknutí hadem, pokousání domácími miláčky.

ČÁST 4 – Kousnutí (bodnutí) hmyzem, uštknutí hadem, pokousání domácími miláčky

  1. Kousnutí (bodnutí) hmyzem: V případě kousnutí komárem či jiným drobným hmyzem dochází k lokálnímu zarudnutí a svědění v místě postižení. Při bodnutí včelou nebo sršněm je třeba odstranit žihadlo z rány. Pro zmírnění reakce na bodnutí je vhodné postižené místo potřít např. Fenistil gelem. Pokud se vyskytne prudká alergická reakce projevující se velkým otokem a příp. dušností je třeba co nejrychleji vyhledat lékařskou pomoc. (nebezpečné jsou především bodnutí v oblasti obličeje, krku a do jazyku)
  2. Kousnutí klíštětem: Návodů na odstranění přisátého klíštěte je mnoho. Důležitým pravidlem je odstranit klíště co nejdříve po přisátí. Neodstraňujte klíště holýma rukama (vždy použijte rukavice nebo pinzetu). Při odstraňování klíštěte postupujte následovně: Klíště zakapeme desinfekčním roztokem a necháme chvíli účinkovat. Po té uchopíme klíště do pinzety tak, aby nedošlo k jeho zmáčknutí (je vhodné použít speciální pinzetu). Odstranění klíštěte provedete buď jeho točením nebo kýváním ze strany na stranu. Ránu opět potřete desinfekčním prostředkem. Klíště nikdy nepalte a nerozmačkávejte. Vložte ho do desinfekčního roztoku a po té vyhoďte na bezpečné místo. Pokud se dostaví po kousnutí klíštětem teplota a dojde k zarudnutí v okolí kousnutí vyhledejte lékaře.
  3. Uštknutí hadem: Pokud dojde ke kousnutí hadem (v našich krajích se jedná o zmiji), je třeba mírně zaškrtit postiženou končetinu nad ránou, aby se jed nemohl žilní krví dostat do organismu. Vyhledejte lékařskou pomoc.
  4. Pokousání domácími zvířaty: V případě pokousání psem, kočkou nebo třeba koněm je třeba vždy vyhledat lékařskou pomoc. Poranění po pokousání jsou většinou infikovaná a mnohdy se neobejdou bez sešití. U neočkovaných osob je třeba protitetanová injekce. Vždy je třeba zjistit zda zvíře, které vás pokousalo bylo očkováno proti vzteklině.


logo Pražský spolek ochránců zvířat logo Klíček Kleceny logo Pravý Hradec TOPlist logo Mapová aplikace naší obce logo Klecansko Větrušicko