Větrušák 2/2007 - duben

zveřejněno: 15.4.2007     rubrika: Větrušický zpravodaj

2/2007                                                                             VI.ročník

Větrušický  zpravodaj                                                              

 

zdarma

 

Z obsahu:

Zápis z jednání Obecního zastupitelstva konaného 28. 2. a 28. 3. 2007

Odpady – sběrový víkend 13. - 15. 4. 2007 + informace o třídění odpadu 

Hledání pokladu – 14. 4. 2007

Výlet autobusem (Chomutovský zoopark a hrad Hasištejn) - 12. 5. 2007

Fotbal – přehled zápasů, kronika sokola

Čarodějnice – 30. 4. 2007

Novinka – Zajímavosti z přírody

 

Vychází i  na  www.vetrusice.cz

 

Registrační číslo Ministerstva kultury:

MK ČR E 134 75

Vydává Obecní úřad Větrušice

(IČO – 24 09 74)

Periodicita: občasník

 

OBECNÍ ÚŘAD NA VĚDOMÍ DÁVÁ…

 

Zápis z jednání Obecního zastupitelstva konaného 28. 2. 2007

Pořadové číslo           2/07

Přítomno :   6 členů OZ pí Elbogenová  omluvena – zaměstnání; 0 občanů

Po kontrole prezenční listiny pí Zádová shledala OZ usnášením schopné. Všichni schválili navrženého zapisovatele (pí Zádovou), ověřovatele
(p. Nouzu a p. Kašpara) a program zastupitelstva.

Program:

1. Stavební

2. Sběrový víkend

3. Internet v obci

4. Zpráva o činnosti starosty za uplynulé období

5. Závěr

1. Stavební:

a) p. Nouza předložil OZ k nahlédnutí projektovou dokumentaci p. Sýkory, která již odpovídá skutečnému stavu přestavěné kůlny.

b) OZ vzalo na vědomí oznámení p. Čermáka a p. Káry z bytového domu č. p. 120 o výměně oken v jednotlivých bytech.

c) OZ schválilo p. Nouzou předložený záměr p. Moravce provést na bytovém domě č. p. 119 nástavbu. Po předložení projektové dokumentace vydá souhlas stavební úřad.

            Pro: 6               proti: 0       zdrž.: 0

d) OZ schválilo p. Nouzou předloženou žádost p. Machačky na stavbu kůlny u nemovitosti p. č.141/11.  Na základě našeho souhlasu a žádosti vydá územní souhlas stavební úřad.

            Pro: 6               proti: 0     zdrž.: 0

e) OZ schválilo p. Nouzou předložený záměr společnosti Haladrous s.r.o. zbudovat v nemovitosti č. p. 4 malou pekárnu chleba. Společnost byla upozorněna na ochranné pásmo kravína. Územní souhlas vydá na základě předložených dokumentů stavební úřad.

            Pro: 6               proti: 0              zdrž.: 0

f) OZ schválilo provedení ošetření zeleně v obci firmou BAOBAB. Jedná se o všechny lípy na návsi a o jívy u požární nádrže.

            Pro: 6               proti: 0              zdrž.: 0

g) OZ vzalo na vědomí oznámení pí Zádové, že 13. 3. 2007 se uskuteční jednání k vymezení zastavěného území obce.

2. Sběrový  víkend:

Ve dnech 13. 4. – 15. 4. proběhne tradiční jarní sběrový víkend. 13. 4.  budou do obce na stálá místa přistaveny 3 kontejnery. A v neděli 15. 4. Sokol Větrušice sveze připravený železný šrot. Od 9 – 11 hodin mohou občané odevzdat nebezpečný odpad a charitu.

3. Internet:

OZ vzalo na vědomí oznámení společnosti CZNET, že je v obci na vodárenském zásobníku v prostorách ZD Klecany umístěno zařízení pro provoz internetu. Zájemci se mohou přihlásit na úřadě.

4. Zpráva o činnosti…:

OZ vzalo na vědomí, že s platností od 1. 3. 2007 je v obci zrušena přestupková komise. Přestupky bude řešit Odolena Voda.

OZ schválilo návrh p. Kašpara, připojit se 10. 3. k podpoře Tibetu vyvěšením jejich vlajky.

Hasiči – Brandýs nad Labem, stavební úřad, Krajský úřad, firma BAOBAB, pošta ….

5. Závěr:

pí Zádová všem přítomným poděkovala za účast a další zasedání OZ svolala na 28. 3. 2007 od 18,00 hodin .

Zapsala:           pí Zádová

Ověřili: p. Nouza, p. Kašpar

 

Zápis z jednání Obecního zastupitelstva konaného 28. 3. 2007

Pořadové číslo: 3/07  

Přítomno : 5 členů zastupitelstva, 2  občané, pí. Šefčíková – lázně,
p. Kolín – služební cesta

Po kontrole prezenční listiny pí Zádová shledala OZ usnášením schopné. Všichni schválili navrženého zapisovatele (pí Zádovou), ověřovatele
(p. Kašpara a p. Jaroše) a program zastupitelstva.

Program:

1. Stavební

2. Plán péče –  NPR Větrušické rokle

3. Zpráva o činnosti OÚ za uplynulé období

5. Závěr

 

1. Stavební:

a) OZ vzalo na vědomí oznámení p. Mudry č. p. 16 o opravě střešní krytiny.

b) OZ vzalo na vědomí oznámení p. Havlína č. p. 129, o záměru vybudování jednoduché pergoly u své nemovitosti.

c) OZ vzalo na vědomí oznámení pí Boštíkové č. p. 124, o výměně oken ve své nemovitosti a o změně užívání místnosti (dílny) na pokoj.

d) OZ schválilo p. Nouzou předloženou projektovou dokumentaci
pí Sivkové a p. Čapka na stavbu rodinného domu na p. č. 51/20. Stavba bude realizována po vydání stavebního souhlasu příslušným stavebním úřadem.

            Pro: 5                           proti: 0                         zdrž.: 0

e) OZ vzalo na vědomí oznámení p. Jaroše o nutnosti řešení stavebních úprav v kabinách na fotbalovém hřišti tak, aby odpovídaly novým požadavkům na činnost oddílu. OZ pověřilo p. Nouzu a pí Zádovou, do dalšího zastupitelstva,  provést místní šetření a navrhnout řešení.

f) OZ vzalo na vědomí zprávu pí Zádové z jednání o vymezení zastavěného území a oznámení o nutnosti dodělání územního plánu, podle nových stavebně plánovacích předpisů. OZ schválilo návrh pí Zádové:

I. na změnu projektanta pro dokončení územního plánu

II. aby pořizovatelem dokončení územního plánu byl Městský úřad Brandýs nad Labem odbor územního plánování a památkové péče -  jako úřad pověřený

III. aby obec dle nových stavebních předpisů využila možnosti – pro urychlení dokončení ÚP obce – nechat zpracovat rovnou poslední část územně plánovací dokumentace a to návrh ÚP

            Pro: 5               proti: 0              zdrž.: 0

2. Plány péče …:

OZ vzalo na vědomí zprávu p. Kašpara o návrzích hospodaření v lesích NPR Větrušické rokle a plánu péče této lokality pro rok 2007 – 2016. K těmto návrhům bylo vzneseno několik drobných připomínek. OZ pověřila p. Kašpara jejich zpracováním  pro předání navrhovatelům plánu péče a hospodaření v Národní přírodní reservaci.

3. Zpráva o činnosti …:

Městský úřad Brandýs – odbor územního plánování, projektant pro územní plán, Úřad zastupování státu ve věcech majetkových, kolaudace vodovodního díla pro novou výstavbu, stavební úřad, školení starostů na Krajském úřadě, kancelář, pošta, konzultace
na Ministerstvu vnitra – obecní vyhlášky.

4. Závěr:

pí Zádová všem přítomným poděkovala za účast a další zasedání OZ naplánovala na 23. 4. 2007 od 18,00 hodin do budovy Obecního úřadu.

Zapsala:           pí Zádová

Ověřili:              p. Jaroš, p. Kašpar

 

Důležité informace:

 

Sběrový víkend 13. - 15. 4. 2007:

V pátek 13. 4. budou přistaveny 3 velkoobjemové kontejnery na již tradiční místa (bytové domy, hráz rybníka, sběrový dvůr). V neděli 15. 4. dopoledne provedou členové místního Sokola svoz starého železa od jednotlivých domácností. V neděli 15. 4. od 9 h. do 11 h. proběhne sběr charity a nebezpečného odpadu na obvyklém místě. Věci pro charitu: oblečení, peřiny, záclony, zbytky příze i látek, nádobí a jiné vybavení domácností,  knihy.

 

Větrušice na 150. místě!

Stopadesátí. Tak jsme skončili v roce 2006 v celokrajské soutěži v třídění odpadů mezi obcemi do 500 obyvatel. Utěšovat nás může trochu to, že konkurence je velká – takových obcí je v kraji 540. Ovšem moc spokojení být nemůžeme – průměr vytříděného odpadu na jednoho Větrušáka je 27,77 kg. To není úplně málo, ale ve srovnání s tím, jak se daří třídit v Pavlově (130,12 kg/obyv.), na Okoři (106,72 kg/obyv.) či v Trnové (106,24 kg/obyv.), které se umístily „na  bedně“, máme stále ještě co dohánět. A přitom je to tak snadné. Ke sběrným místům ve Větrušicích není odnikud daleko. Třídit velmi snadno můžeme papír, plasty, sklo i nápojové kartóny. A čím víc třídíme, tím více za vytříděný odpad obec dostane a sníží tak celkové náklady na hospodaření s odpady, včetně těch směsných. Je to jen a jen na nás.                                                    kaš

 

Odpady: Co se děje na třídicí lince?

Když člověk vyhazuje PET lahve nebo papír do barevného kontejneru před domem, často se ptá, co se s těmi věcmi dál děje. Skeptici říkají, že je popeláři sesypou zpět na hromadu a vyvezou na skládku. Šli jsme se tedy podívat, jak je to doopravdy. 

Všechny tyto odpady směřují na jedno klíčové místo, a to je  dotřiďovací (neboli třídicí) linka. Velmi zjednodušeně řečeno se taková linka skládá z velkých skladovacích hal, několika dopravníků, samotné linky s obsluhou a několika lisů na výrobu balíků. Na samotném počátku přiveze svozový vůz materiál posbíraný z kontejnerů po městě. Před konečným dotříděním se jednotlivé komodity (papír, plasty) skladují v hale. Přicházejí sem ale také odpady ze supermarketů nebo továren: lepenkové krabice a fólie z rozbalování zboží, odřezky papíru z papíren nebo  kousky plastů.

Už zde je nutný značný podíl lidské práce. Pracovníci třídící linky například z velkých balíků vytahují fólie, které se sem dostaly jako odpady z výroby. Tyhle odpady ani nemusejí jít přes třídičku. Odpady z výroby nejsou nijak znečištěné a většinou jsou jednodruhové. Mohou se proto rovnou dávat do balíků. Hromady plastů, či papíru z pouličních kontejnerů na třídění odpadu se však dotřídit musí. Nakladače je přesouvají k dopravníkům, které je odvezou na ruční třídicí linku. Z běžícího pásu vytahují pracovníci linky každý tu svoji frakci: jeden PET lahve bílé, druhý zelené nebo jinak barevné. Třetí vybírá plastové tašky a pytlíky, další obaly od kosmetických výrobků. Tak to jde až na konec linky, kdy na páse zůstává jen docela malý podíl odpadů, které se nepodařilo zařadit do žádné z tříděných kategorií. Tento zbytek buď odchází  na skládku jako dále nezpracovatelný, nebo se ještě dále zpracovává.  Zbytek po dotřídění bývá odvážen do firmy, která jej používá jako jeden ze zdrojů pro výrobu alternativního paliva pro cementárny.  Počet komodit, které se třídí, stále přibývá. Například v Kralupech, kam se vozí i tříděný odpad z Větrušic, se třídí i nápojové kartony od mléka, džusů a vína, což ještě není všude samozřejmostí. Na některých linkách využívají a odevzdávají na materiálové využití (tj. pro recyklaci na nové výrobky) 80-85 % odpadů, které na linku přijdou. Až úplný zbytek jde na skládku, ale to už je skutečný, nevyužitelný odpad. Získávání druhotných surovin. Vraťme se však  na začátek ručního třídění. Každý pracovník hází určitou tříděnou složku odpadu do shozů, které ústí přímo do velkých kontejnerů. Zde už se tedy shromažduje skutečně dotříděná, kvalitní surovina, zbavená všech nežádoucích příměsí. Jednou za čas se slisuje v lisech na velké balíky a ty směřují ke zpracovatelům. Takto dotříděné plasty se již prodávají jako druhotná surovina. Čím lépe jsou zbaveny všechny nežádoucích příměsí, tím je jejich kvalita, a tedy i cena vyšší, což pomůže i obci. Pokračování příště - Co se z vytříděného odpadu může dál vyrábět.      

kúsk a kaš

 

Odpadky: Co vyhodit do které nádoby

Víte, jak má vypadat správně tříděný odpad? Oddělovat ho musíte už doma. Měli byste mít doma nádoby na ukládání papíru, skla a plastů.

 

PAPÍR (modrý kontejner) Odpady, které patří do modrého kontejneru na papír, mají pod recyklačním trojúhelníkem zkratku PAP nebo číslice 20, 21 a 22.

Do kontejnerů na papír patří: čisté noviny, časopisy, kancelářský papír, reklamní letáky, knihy, sešity, krabice, lepenka, karton a různé papírové obaly, skartovaný papír.

Do kontejnerů na papír NEpatří: mokrý, mastný či jinak znečištěný papír, ale ani papír uhlový a voskovaný, protože je nelze už dále zpracovat. Také použité papírové kapesníky, pleny
ani dámské hygienické potřeby tu nemají co dělat.

Z časopisů a dokumentů není třeba odstraňovat kancelářské svorky. Ty jsou při zpracování odstraněny takzvaným rozvlákněním, při kterém se z papíru stane kaše a těžší kovové části jsou ze dna odstraněny pomocí magnetu. Do modrých kontejnerů můžete také vyhazovat celé obálky s foliovým okénkem. Zpracovatelé mají totiž zařízení, která si s folií poradí.

Papír je možné recyklovat pětkrát až sedmkrát. Po zpracování v papírnách se používá do směsí na výrobu papíru pro noviny, sešity, lepenkové krabice, obaly na vajíčka nebo toaletní papír. Z půl kilogramu tříděného papíru se vyrobí například jedna role toaletního papíru. Ze dvou kilogramů už může být kniha. Zamaštěný papír už není možné zpracovat, a proto se nesmí vyhazovat do kontejneru na papír.

 

SKLO (zelené kontejnery)

Odpady, které patří do zeleného kontejneru na sklo, jsou označeny recyklačním trojúhelníkem a číslicemi 70, 71 a 72, případně zkratkou GL.

Do kontejnerů na sklo patří: lahve z bílého a barevné skla, skleněné střepy z tabulového skla

Do kontejnerů na sklo NEpatří: keramika, porcelán, autosklo, žárovky, zářivky, televizní obrazovky a počítačové monitory, drátěné sklo, zrcadla, skleněné nádoby od chemikálií nepatří do zeleného kontejneru, ale do sběrného dvora

Vytříděné sklo se vyčistí, rozdrtí a přidá do směsi na výrobu lahví na minerální vody nebo třeba pivo. Sklo se dá takto používat donekonečna a ušetří spoustu surovin. Na jednu sektovou láhev stačí jen půl kilogramu tříděného skla.

Do kontejneru na sklo můžeme vhodit láhev i s etiketou, ale bez uzávěru, který je z plastu, či z kovu.

 

PLAST (žluté kontejnery)

Odpady, které patří do žlutého kontejneru, jsou označeny symbolem recyklačního trojúhelníku a zkratkou PET, HDPE, LDPE, PP, PS nebo také číslicí 1, 2, 4, 5 a 6.

Do popelnic na plast patří: PET láhve od nápojů - sešlápnuté s odšroubovaným víčkem, kelímky, igelitové, mikrotenové a polyethylenové sáčky a tašky, fólie, výrobky a obaly z plastů a polystyren

Do popelnic na plast NEpatří: PVC (linoleum, novodurové trubky), které je značeno číslicí 3 v symbolu recyklačního trojúhelníku; obaly od nebezpečného odpadu jako jsou motorové oleje, chemikálie nebo barvy, guma, molitan, kabely, textil z umělých vláken, pneumatiky,  
Ke zpracování plastů se používají různé technologie podle složení materiálu. Z PET lahví se vyrábějí například vlákna, která se používají jako výplně zimních bund nebo spacáků.
Na jednu bundu postačí padesát lahví. Z půl kilogramu plastu lze zase vyrobit jednu pláštěnku. Z vytříděných plastů se také vyrábí odpadkové koše, zahradní nábytek nebo třeba protihlukové stěny u dálnic.

 

NÁPOJOVÉ KARTONY (kontejnery označené oranžovou nálepkou)

Odpady, které patří do kontejneru s oranžovou nálepkou, mají pod recyklačním symbolem označení C/PAP, 81 nebo 84.

Do kontejnerů na nápojové kartony patří: vyprázdněné kartony od mléka, mléčných výrobků, ovocných a zeleninových šťáv

Kartonové obaly se do kontejnerů vhazují pouze stlačené, k této úpravě nás „donutí“ i úzký otvor v kontejneru. Díky tomuto opatření se do tohoto kontejneru vhazují jen stlačené kartonové obaly a navíc se jich tam víc vejde.

 

Nevíte, kam patří?

Vyhodit papír nebo PET láhev do správného kontejneru je snadné. Ale někdy je velmi obtížné poznat, z čeho je co vyrobeno. Proto jsou na obalech značky a šipky s číslem nebo zkratkou, podle kterých poznáte, do kterého kontejneru máte odpad vyhodit.

Nebezpečný odpad

Vybité baterie nepatří do směsného odpadu, protože  obsahují nebezpečné látky. Nádoby na vyhození baterií najdete například v prodejnách a obchodech Albert, Billa, Delvita, Diskont Plus, Globus, Hypernova, Interspar, Kaufland, Penny Market, Tesco, Bauhaus, Baumax, OBI, DM-drogerie a na dalších místech.

Nebezpečný odpad můžeme odvézt do sběrného dvora (pozn. ve Větrušicích nahrazuje tento sběrný dvůr sběrový víkend, který se koná tradičně 2x ročně. Letos bude sběrový víkend 13. - 15. 4. 2007).

Do nebezpečného odpadu patří např. i zbytky barev, ředidel, motorových olejů, nádoby od sprejů, lepidla, teploměry i léky (léky a teploměry můžeme také odvézt do jakékoliv lékárny). Důležité je, aby se tyto nebezpečné odpady nedostaly do výlevek, kanalizace či směsného odpadu.

 

TEST: Víte, kam vyhodit pneumatiky či léky?

1. Mastný, znečištěný, uhlový a voskovaný papír

a) směsný odpad          b) kontejner na papír      c) kontejner na kartony

2. Pneumatiky

a) kontejner na plasty    b) prodejce                   c) sběrný dvůr

3. Keramika, porcelán

a) směsný odpad          b) sběrný dvůr               c) cihlárny

4. Drátěné sklo, zrcadlo

a) směsný odpad          b) kontejner na sklo                   c) sběrný dvůr

5. Kovové obaly, plechovky, hrnce, hliníková víčka, alobal

a) sběrný dvůr               b) kovošrot                    c ) směsný odpad

6. Hygienické potřeby – kapesníky, pleny a dámské hygienické potřeby

a) kontejner na papír      b) směsný odpad                      c) lékána

7. Nápojové „papírové“ kartony

a) směsný odpad          b) kontejner na kartony  c) kontejner na papír

8. Obaly složené z několika různých materiálů označené C/PAP

a) kontejner na papír      b) kontejner na kartony  c) směsný odpad

9. Počítače, televize, telefony, kuchyňské spotřebiče

a) odevzdat prodejci       b) směsný odpad                      c) sběrný dvůr

10. Motorové oleje, barvy

a) sběrný dvůr               b) kanalizace    c) mobilní sběr nebezpečných odpadů

11. Léky, které už nebudete užívat

a) lékárna                     b) sběrný dvůr               c) směsný odpad

12. PVC

a) kontejner na plast      b) sběrný dvůr               c) směsný odpad

13. Nábytek, parkety a sanita

a) dřevozpracující závod     b) směsný odpad                  c) sběrný dvůr

Vyhodnocení:

Správné odpovědi: 1a; 2b i c; 3a; 4a; 5 a i b větší množství, c drobný odpad ; 6 b; 7 b i a- pokud není kontejner; 8 c i b - jde-li o nápojové krabice; 9 a i c; 10 a i c; 11 a i b; 12 b i c- drobnější kusy; 13 c                                                       (Zdroj: MF DNES, 2. března 2007)

 

NĚCO Z HISTORIE…

Protokol

sepsaný o schůzi obecního zastupitelstva, konaného dne 12. 5. 1916  v 8 hod. večerní v obecní místnosti za přítomnosti  všech 6-ti členů obecního výboru.

Program:

1. Přečtení a schválení protokolu z poslední schůze

2. Povolení obnosu na IV. válečnou půjčku

3. Pojednání o přívozu přes Vltavu u Letek

4. Volné návrhy

Usneseno:

1. Protokol ze dne 15. dubna 1916 schválen a podepsán

2. Vzhledem k tomu, že obec má kmenové jmění na knížce Občanské záložny v Karlíně pouze K 1198.87 a nucena bude v době nejkratší zakoupiti značným nákladem loďku, mostky atd. Ku provozování vlastního přívozu přes Vltavu v Letkách, usneseno povoliti K 200.- na IV. válečnou půjčku.

3. Starosta referuje, že o převoz přes Vltavu se hlásí co nájemce p. Jos. Vlasák z Libčic, který nechce vzít vlastním nákladem loďku a ostatní inventář si zaopatřiti vzhledem k tomu, že by mohl ještě býti ku vojenské službě povolán.

Kdyby snad nepředvídané překážky v cestu tomu se stavěly, aby převoz na tom samém místě, kde dříve byl, provozován býti nemohl, dožádána byla Kapitula Vyšehradská a obec Letecká, aby proti zřízení přívozu pod velkým vrchem za červenou navigační zdí ničeho nenamítaly. Kapitula Vyšehradská i obec Letky se zřízením převozu v těchto místech svůj souhlas projevily. Na to usneseno povolati ihned žádost k c.k. místodržitelství za koncesi převoznickou.

4. Do svazku obce tito příslušníci přijati:

Václav Tichý, šafář, Jan Pešata, Ant. Beran a Jan Beneš s nezletilými svými dětmi.

5. Jelikož volných návrhů nebylo, schůze skončena.

J. Zapotil, Jan Novák, Tomáš Vilím, Josef Doubrava, Adolf Neuman, V. Fafek - starosta

 

KNIHOVNA

(Naše knihovna je otevřena každé pondělí od 16 do 18 hod.)

 

Dnes tip pro malé čtenáře:  „O mašince Tomášovi“ od  Awdry W. a Ch.

Co všechno mašinka Tomáš neprožil! Jeho strojvedoucí ani požárníci se s ním už nevědí rady, a jeho kamarád Gordon?  I ten je na něj krátký. Podaří se Tomášovi najít přátele, kteří by ho vytáhli z bryndy? Knížka obsahuje tři vzrušující dobrodružství o Tomášovi a jeho přátelích doprovázené mnoha veselými obrázky.

 

UCHO

 

Větrušice vyvěsily tibetskou vlajku

V sobotu 10. března zavlála na našem obecním úřadě tibetská vlajka. Naše obec se tak připojila ke stovkám dalších v celé republice, které se zapojily do akce Vlajka pro Tibet. Jejím smyslem je připomenout 48. výročí od okupace Tibetu Čínskou lidovou republikou a přidat se tak k celosvětové vlně solidarity s Tibeťany.

Čínská vláda po celou dobu odmítá nejenom přiznat Tibetu právo na samostatnou existenci, kterou tato vysokohorská zemička měla do roku 1959, ale dokonce nechce dovolit ani autonomii – tedy například výuku
ve školách ve vlastním jazyce či svobodné vyznávání vlastního náboženství – tibetského buddhismu. Tibetská opozice, vedená Dalajlámou, žijícím v indickém exilu, už dnes nepožaduje samostatnost, ale právě možnost svobodného života v rámci autonomie. Protože přímo v Tibetu jsou opoziční akce prakticky vyloučené, konají se v celém světě akce, jako je právě Vlajka pro Tibet. Podobně i na podporu demokracie v tehdejším Československu organizoval obdobné akce demokratický svět před rokem 1989.

kaš

 

SPOLEČENSKÁ  RUBRIKA

Blahopřejeme paní Blance Rohlíčkové, která v březnu oslavila své životní jubileum a paní Bedřišce Plickové, která své jubileum oslaví v dubnu.

 

FOTBAL

Informace na www.fotbal.cz

 

Jarní příprava pro sezónu 2006 – 2007 začala přátelským utkáním 4. 3. 2007 z mužstvem Sparty ženy A, ve kterém jsme prohráli 2:1 na našem hřišti ve Větrušicích. Druhé utkání jsme absolvovali 10. 3. 2007 s mužstvem Předboje na jejich hřišti, kde jsme prohráli 6:2. Další utkání se konalo 17. 3. 2007 na hřišti Dřevčic, kde nám to také nevyšlo - 4:0. V sobotu 31. 3. se uskutečnil přátelský zápas s Louňovicemi, který skončil remízou 1:1. Termín prvního mistrovského utkání na domácím hřišti s mužstvem Lázně Toušně je 8. 4. 2007. Noví hráči pro jarní sezónu jsou M. Buchar a na hostování D. Luka z Klecan, V. Pecka z Prahy a P. Rybenský z Klecan.

 

Rozpis zápasů – IV. třída odd. A:

 8. 4. 2007 16: 30                      Větrušice          - Toušeň

15. 4. 2007 16:30                      Předboj             - Větrušice

22. 4. 2007 17:00                      Větrušice          - Bášť

29. 4. 2007 17:00                      Šestajovice       - Větrušice

  6. 5. 2007 17:00                      Větrušice          - Bořanovice

 13. 5. 2007 17:00                     Postřižín           - Větrušice

20. 5. 2007 17:00                      Větrušice          - Mochov

27. 5. 2007 17:00                      Sluhy               - Větrušice

  3. 6. 2007 17:00                      Větrušice          - Klíčany

10. 6. 2007 17:00                      Máslovice         - Větrušice

17. 6. 2007 17:00                      Větrušice          - Brázdim B

 

 

TJ SOKOL Větrušice a OÚ všechny srdečně zve na

ČARODĚJNICE !!!!

Větrušické čarodějnice se konají v pondělí 30. 4. 2007

od 18 hod. na fotbalovém hřišti. Pivo a limo k zakoupení. Možnost grilování a opékání vlastního, doneseného masa a uzenin.

 

 

KRONIKA TJ SOKOL VĚTRUŠICE

Výborová schůze konaná dne 9. 12. 1986 v 18 hod. za účasti: s. Novák, Beneš, Šubrt, Veselý, Vocásek, Heisner, omluven: s. Damek, Štráchal

 

Program:

1. Kontrola zápisu z minulé schůze

2. Organizační záležitosti a korespondence

3. Zhodnocení práce TJ za celý rok

4. Diskuse

 

1. Všechny body splněny, trvá stále bod – založení uhelného listu. Špatné je cvičení mužů – účast 3-5 mužů je slabá.

2. Došlou korespondenci vyřizuje s. Beneš společně s hospodářem s. Novákem.

Diskotéky zastaveny díky klecanským hodným hochům. Dohodli jsme se, že diskotéky opět zkusíme na jaře 1987 bez alkoholu.

3. Svoji činnost v letošním roce výbor hodnotí kladně. Výbor se scházel pravidelně. Každý měsíc řešil problémy, hodnotil vždy jednotlivé odbory (fotbal ZRTV). Dá se udělat určitě víc práce, ale musíme si uvědomit, že své funkce a činnost děláme po pracovní době a každý z nás má kolem sebe spoustu dalších úkolů a povinností.

4. Výbor se rozhodl, že příští schůze bude až 10. 3. 1987 neboť jsou zimní měsíce. V případě nějaké důležité události by byla schůze svolaná.

Zapsal Heisner

 

ZAJÍMAVOSTI Z PŘÍRODY

V pražské ZOO se v lednu začaly líhnout mláďata želvám černavým. Nejsou to ale ledajaké želvy - jejich rodiče patří k těm, které se v mezinárodní akci podařilo zachránit v prosinci roku 2001 v Hongkongu. Celníci tehdy zabavili zásilku deseti tisíc želv, které měly skončit
na talířích ve východní Asii. ZOO Praha se ujala zhruba stovky zbídačených a polomrtvých želv pěti různých druhů. 

Léčba a rekonvalescence trvala velmi dlouho. První životaschopná mláďata želv černavých se podařilo přivést na svět loni, letos želvy potvrzují, že jim podmínky pražské ZOO svědčí. 22. 1. 2007 se vylíhlo již jedenácté mládě. Vajíčka se v teplotě 28 °C vyvíjejí 85 - 110 dní, čilá a samostatná mláďata po vylíhnutí měří 5,5 - 6 cm a váží 33 - 41 gramů. Želva černavá patří ke vzácným a málo prozkoumaným druhům želv. ZOO Praha spolupracuje na jejich výzkumu a vede tomuto druhu evropskou plemennou knihu.

kaš

 

TIPY NA KULTURNÍ A JINÉ AKCE

 

LYSÁ NAD LABEM – VÝSTAVY

ELEGANCE 2007: 12. - 15. 4. 2007 - 12. výstava módy, obuvi a koženého zboží

DOVOLENÁ A VOLNÝ ČAS: 12. - 15. 4. 2007 - výstava využití volného času a dovolené, sportu, zdraví a životního stylu

SENIOR - HANDICAP: AKTIVNÍ ŽIVOT 2007:  26. - 29. 4. 2007 - 6. výstava pro lidi, kteří nezůstávají sedět doma

 

LÍBEZNICE – DIVADLO KOUZEL

neděle    8.4. - 15.00  Magická esa

neděle  15.4. - 15.00  Šapitó svět aneb to je teda cirkus!  - PŘEDSTAVENÍ PRO DĚTI

neděle  22.4. - 15.00  Hra kouzel a magie - PŘEDSTAVENÍ PRO DĚTI

pondělí  23.4. - 10.00  Hra kouzel a magie- PŘEDSTAVENÍ PRO DĚTI

sobota  12.5. - 15.00  Magická esa

pondělí 14.5. - 10.00  Šapitó svět aneb to je teda cirkus! - PŘEDSTAVENÍ PRO DĚTI

 (více na www.divadlokouzel.cz)

 

ROZHLEDY aneb tipy na výlety

 

SKANZEN VESELÝ KOPEC

(od Větrušic vzdálený cca 145  km)

Veselý Kopec je osada tvořena několika zemědělskými usedlostmi, rozkládajících se v krajinném prostředí nad úvalem řeky Chrudimky. Dnes Veselý Kopec nabízí ukázku souboru lidových staveb a řemesel Vysočina, převážně pak zemědělských staveb a staveb na zpracování zemědělských produktů. První osidlování proběhlo pravděpodobně
ve 14. století, avšak první zpráva je až z roku 1653. Skanzen lidové architektury se skládá ze čtyř částí. Z Veselého kopce; několik usedlostí s mlýnem. Ze Svobodných Hamrů; železářská osada, z Možděnic; kovárna, řemeslné dílny a Betlému v Hlinsku; roubené domky. Záchranné práce se na Veselém Kopci provádějí od roku 1970.

VESELÝ KOPEC

První expozice byly zpřístupněny v roce 1972. Roubené usedlosti volně rozptýlené v původním krajinném prostředí, které sem byly přeneseny z oblasti Žďárských vrchů a Železných hor. Expozice dokumentují život a způsob hospodaření drobných rolníků od poloviny 19. do poloviny 20. století. Lidové technické památky na vodní pohon (mlýn, olejna, pila, stupník na tříslo, varna povidel). SLS Vysočina pořádá množství návštěvnicky zajímavých programů, které přibližují jednotlivá odvětví lidové kultury, například: lidová řemesla, obyčeje, stravu .

BETLÉM HLINSKO

Památková rezervace - ojedinělý celek převážně roubených domků pocházejících z druhé poloviny 18. století. Expozice dokládající způsob života části městského obyvatelstva  (drobní řemeslníci, dělníci).

SVOBODNÉ HAMRY

Osada s bohatou minulostí, zpřístupněný vodní kovací hamr, na který je napojena mlýnice
s jahelkou. V místě je původní roubená hospoda a barokní zámeček ze 17. století. (některé expozice otevřeny již v březnu, od dubna již otevřeny všechny, více mj. na www.npu.cz; tel.: 469 311 733)

 

DĚTSKÝ  KLUBÍČEK

 

Hledání pokladu - 14. 4. 2007

Letos se uskuteční hledání pokladu v sobotu 14. 4.  v  16 hod. Sraz před obchodem. Informace na: 602 645 552, 220 940 984

 

Výlet autobusem do ZOO v Chomutově a na hrad Hasištejn – 12. 5. 2007

Letos vyrazíme do zajímavého chomutovského zooparku a  navštívíme krásný hrad Hasištejn. Cena za dopravu tam i zpět bude 80 Kč za osobu. Vstupy na hrad a do zooparku si platí každý sám. Vstupné na hrad je 10 Kč a do zooparku 60 Kč.

Více informací o zooparku  na  www.zoopark.cz a o Hasištejnu na www.zamky-hrady.cz
a na mnoha jiných adresách. Výlet je organizován za podpory Obecního úřadu.

Na výlet je nutno se předem závazně přihlásit:

Kontakt: tel. - 220940984, 602645552 nebo mirek_eva@volny.cz, Eva Jarošová

 

Jak dopadly závody v hodu céčky? (18. 3. 2007)

Na závodech v házení plastovými céčky se sešlo 21 závodníků. Věk závodníků byl skutečně různorodý - od mrňousků po velké kluky a holky. Závodníci boj v hodu na cíl opravdu bouřlivě prožívali a všichni bojovali jako lvi, ale ta plastová céčka skákala, jako živá a kromě šikovnosti šlo hodně o štěstí… Umístění závodníků: 1. místo: Matěj Baňas; 2. místo: Michal Boštík; 3. místo: Pája Trojanová, dále: Lucka Kolínová, Tereza Jarošová, Michal Baňas, Baruška Ujková, Jirka Čáha, Veronika Jarošová, Nikolka Vilímová, Anička Friede, Jirka Petrovka, Andrejka Vohradníková, Pája Petrovková, Renata Petrovková, Martin Boštík, Péťa Trojanová, Áďa Vilímová, Terezka Ujková, Vilma Friede a opozdilec Nikola Ponocná.

 

Jak jsme měnili na sběratelské burze? (25. 3. 2007)

Vyměnit své poklady přišlo asi 18 dětí. Favoritem byly samozřejmě samolepky a následně Kinder hračky.

Vzkaz nejen pro K. R.: Děti, které dorazily pozdě a  nestihly si vyměnit, nemusí smutnit, akci určitě zase zopakujemeJ.

 

Výtvarný kroužek je každou  středu od 17 hod. v budově vedle obchodu. S sebou: přezůvky, pracovní oděv, 10 Kč.

 

Dětský KLUBíček

Větrušice u Klecan, klubovna je v budově vedle obchodu

Kontakt: Eva - 602 645 552, 220 940 984, Jitka - 606 204 202     

 Adéla - 739 008 251; mirek_eva@volny.cz,  www.vetrusice.cz

 


logo Pražský spolek ochránců zvířat logo Klíček Kleceny logo Pravý Hradec TOPlist logo Mapová aplikace naší obce logo Klecansko Větrušicko