Větrušák 2/2004 ROZHLEDY aneb okolí naší obce

zveřejněno: 30.3.2004     rubrika: Větrušický zpravodaj

Chvatěruby (zřícenina od nás cca 9 km)
Z hradu se dochovaly jen některé základní zdi, na kterých byl stavěn, nikdy nedokončený zámek, jehož zdi se romanticky tyčí nad stejnojmennou vesničkou. Ze stanice Kralupy nad Vltavou je nejlépe jíti podél trati ku Praze a poté přes železniční most. Na hrad vede také oklikou červená turistická značka. Zámek je nepřístupný, soukromý majetek.

Liběhrad (zbytky hradu, od nás cca 3 km pěšky + přívoz, autem cca 5.km + přívoz)
Severně nad Libčicemi se zvíhá navrší z něhož k východu vybíhá ostroh strmě nad Vltavou končící. Na konci tohoto ostrohu stával Liběhrad. Od návrší byl oddělen příkopem a náspem, což dnes není patrné, neboť toto bylo zavezeno a proměněno v pole. Hrádek samotný měl tvar nepravidelného čtverhranu.
Založení hradu není známo, vypravuje se však, jak r. 711 služebnice Libušiny pořádajíc hony, náhodou na vysoký a příkrý dorazily a tam se jim zalíbilo. A tak požádali kněžnu, aby dala hrad na tom místě postavit. A tak se i stalo. Od toho pak název Liběhrad. V první fázi to nebyl hrad z kamení, ten až po časech vznikl na místě, kde stával první, ze dřeva a hlínou vymazaný.
Z věrohodných pamětí však nelze dějiny Liběhradu dohledat. Jisté je však, že Libčice nemají název po Libuši, ale spíše po čeledi Libkově. Libčice patřili ke statkům kláštera Zbraslavského a ač toto není nikde psáno, dá se předpokládat, že klášter postavil Liběhrad k ochraně svého zboží.

Brnky u Přemyšlení (zřícenina od nás vzdálená cca 5.km )
Zámeckou budovu najdete v Brnkách snadno, stojí ve zpustlém parčíku nedaleko hospody a hlavní křižovatky v obci. Bohužel se rychle rozpadá a pokud se urychleně nezačne s opravou, zřejmě dlouho nevydrží.

(Zdroj: www.hrady.cz)

logo Pražský spolek ochránců zvířat logo Klíček Kleceny logo Pravý Hradec TOPlist logo Mapová aplikace naší obce logo Klecansko Větrušicko