Větrušák 2/2003 Něco z historie

zveřejněno: 8.3.2003     rubrika: Větrušický zpravodaj

Vážení čtenáři – občané Větrušic,

v minulém roce jsem Vás v našem časopise “Větrušák” seznámil s prvními zapsanými “Protokoly” naší obce, dokud ještě nebyla uznána samostatnou obcí - do té doby byla řazena do svazků obcí pod obcí Klecany.
V letošním roce budete seznámeni s činností v obci po roce 1900, jak je uvedeno v dosud zachovalé knize zápisů o činnosti obce v minulém století.
Starostou obce byl v té době pan Josef Novák, rolník z čp.4 a členy obecního zastupitelstva byli pánové Jan Novák, Josef Čmerda, Václav Čermák, Václav Krejza, Jan Šarboch, Tomáš Vilím, Adolf Neumann, Jan Zapotil (nájemce velkostatku).

J.Vocásek, kronikář obce

Protokol sepsaný při schůzi obecního zastupitelstva obce Větrušické konaného dne 26.ledna 1902.

Na programu jest:

  1. projednat pohledávku okresní školní rady
  2. projednat pohledávku pana ing.Pulce
  3. projednat pohledávku města Prahy za Marii Ulrychovou
  4. projednat obecní pohledávku Fr.a M.Ventových
  5. prozkoumat a schválit obecní rozpočet na r.1902
  6. projednat vyzvání p.Josefa Klimenta stran obecní studny
  7. projednat skrze nedoplatek bývalého starosty Josefa Nováka
  8. volné návrhy

Co vyřízeno:

  1. Obecní zastupitelstvo se usneslo jednohlasně, by starosta ještě došel ke okresní školní radě, od kterého roku jest pozůstalý dluh.
  2. Obecní zastupitelstvo se usneslo, že při odevzdání regulačních plánů jest obec povinna zaplatit, když budou schváleny od příslušných úřadů. Ostatní obnos zaplatí obec ihned, jak pan ing. předloží skutečný účet.
  3. Obecní zastupitelstvo se usneslo, by starosta došel ku městské radě se žádostí, aby nám byly uděleny lhůty na čtyři roky.
  4. V záležitosti Fr. a M. Ventových se usneslo obecní zastupitelstvo jednohlasně, aby dluhující obnos zaplatili i s úroky.

5 a 6 se odročuje

  1. Pan Jan Zapotil navrhuje, by se zvolila tříčlenná komise. Návrh se jednohlasně přijímá a jsou

zvoleni: pan Neumann, Jan Novák,rolník, Jan Novák, tesař.

8- Pohledávka pana bývalého starosty 131 korun a 66 haléřů jsou vyrovnány stvrzenkami.

  1. Žádost Marie Klimentové byla jednohlasně přijmutá a obecní zastupitelstvo se usneslo na přídavek dvou korun měsíčně a poněvadž se nám jmění chudinského nedostává na hotovosti, usneslo se obecní zastupitelství, že se prodá státní dlužní úpis i kupony čísla 25.142. Ku prodeji se ustanovuje obecní starosta Karel Fafek.

Volné návrhy:

  1. Navrhuje pan Jan Novák, tesař, by byla zvolena tříčlenná komise na cestu dolejší obce, na udržení pořádku.
  2. Žádost pana Biňovce se poukazuje skrze Františka Veselého, že mu udělal senkrovnu při jeho stavení, že jemu udržující se močůvka promáčí zdivo. Zvolí se na žádost tříčlenná komise, a to jsou pánové Jan Novák, rolník, Jan Novák, tesař a Josef Kliment.

Skončeno a podepsáno

Karel Fafek,starosta a 7 členů zastupitelstva


logo Pražský spolek ochránců zvířat logo Klíček Kleceny logo Pravý Hradec TOPlist logo Mapová aplikace naší obce logo Klecansko Větrušicko