Větrušák 2/2002 Dětský KLUBíček

zveřejněno: 8.5.2002     rubrika: Větrušický zpravodaj

Na jaře roku 2001 vznikl ve Větrušicích u Klecan DĚTSKÝ KLUBíček - herna s programem pro děti zaměřeným na výtvarnou, pohybovou a hudební výchovu.

Nápad , něco pro děti vytvořit, dozrával již déle a na jaře se daly věci konečně do pohybu. Obecní úřad ve Větrušicích poskytl zdarma místnost. Děti a maminky se postaraly o zařízení a výzdobu herny s vydatnou pomocí tatínků. Hračky věnovali dobrovolníci a podařilo se sehnat i dětský nábytek, žebřiny a lavičky.

První akcí Klubíčku byla úspěšná pohádková odpolednekvětnu a červnu loňského roku. Po loutkovém divadle s písničkami, které zahrály maminky, si všichni společně zacvičili, zatancovali a zazpívali. Nakonec si děti vyrobily pohádkovou postavičku či zvířátko z příběhu a když se dost vydováděly, odnášely si domů nejen své výrobky, ale i zaslouženou odměnu.

Na zájezd pořádaný ke Dni dětí se těšili děti, ale i rodiče. Vypravili se totiž s Klubíčkem mezi divoká zvířata na safari do ZOO ve Dvoře Králové. Počasí bylo nakonec lepší, než jaké přichystali meteorologové, autobus jel hezky, zvířátka nespala, děti zlobily jen trochu, a tak se všichni už nyní těší na další výlet.

Tradiční Dětský den alias “Větrušické strašidlení pořádaný ve spolupráci s TJ SOKOL Větrušice proběhl v červnu. Zkušené organizátorky této akce paní Malečková a paní Šebestová přispěly velkou měrou k zdárnému průběhu sportovně-zábavního odpoledne. Děkujeme i všem skvělým pomocníkům na jednotlivých stanovištích. Malé i větší děti s vervou soutěžily a snažily se získat co nejvíce strašidelných peněz. Ty si pak v “obchůdku” mohly vyměnit za různé hračky, sladkosti a jiné zajímavé ceny. Vše by samozřejmě nemohlo proběhnout bez sponzorských příspěvků . Ještě jednou všem dodatečně děkujeme.

V listopadu jsme pořádali na zdejším fotbalovém hřišti za 1.Větrušickou DRAKIÁDU. Soutěžilo se v několika disciplínách: o nejkrásnějšího vlastnoručně vyrobeného draka, o největšího “létavce” a nakonec i v běhu s drakem. Ač jsou Větrušice pověstné svým větrem, v den Drakiády se samozřejmě “nehnulo ani stébélko”. Účastníci menší i ti odrostlejší to

však nevzdali a někteří draci krásně létali i bez větru.průběhu akce si děti mohly vyrobit své vlastní malé dráčky. Po udělení medailí, diplomů a cen jsme se šli ohřát k ohníčku a upekli si buřty. Děkujeme i p. Pavlíkovi za pomoc při přípravě prostor a ohniště. Těšíme se na příští Drakiádu a pro jistotu jsme již nyní poslali objednávku na vítr.

Velice úspěšná byla prozatím dvě představení Loutkového divadla Hračka. Skvělí profesionální herci dokázali se svými loutkami pobavit nejen malé, ale i ty odrostlejší. Na jaře k nám naše oblíbené divadlo opět zavítá.

předvánočním čase se v klubovně Klubíčku konala velice úspěšná Keramická dílna. Příjemné sobotní odpoledne jsme strávili tvořením z hlíny. Pod vedením milých instruktorek vyrobili děti i dospělí mnoho krásných věcí. Děkujeme MŠ Máslovice za vypálení našich výtvorů. Keramickou dílnu zopakujeme co nejdříve na jaře.

Na podzim loňského roku se uskutečnilo několik brigád na dětském hřišti, které v blízkosti Klubíčku buduje Obecní úřad Větrušice. Díky sponzorskému daru byla vybudována nádherná prolézačka. Na jaře budou práce pokračovat. V plánu je pískoviště, houpačky, kolotoč, plot a upravení plochy.

V zimním období se Dětský KLUBíček potýká s velkým problémem. Tím je vytápě velké místnosti. Plynová kamna, které zakoupil OÚ, jsou sice kvalitní, ale ve velkých mrazech klubovnu nevytopí. I když to bereme sportovně a prostě si oblečeme jeden svetr navíc, trápí nás to a musíme najít nějaké lepší řešení. Kdyby nám někdo mohl pomoci či poradit, budeme rádi.


logo Pražský spolek ochránců zvířat logo Klíček Kleceny logo Pravý Hradec TOPlist logo Mapová aplikace naší obce logo Klecansko Větrušicko