Větrušák 11/2002 Rozhovor s Dádou Patrasovou a Felixem Slováčkem

zveřejněno: 28.12.2002     rubrika: Větrušický zpravodaj

Dáda Patrasová a Felix Slováček

Text: Pavel Grünwald

Oba jsou uznávanými profesionály ve svých oborech. Felix Slováček si rozumí s klarinetem, Dáda Patrasová si notuje s dětmi. V současné době oba pro své příznivce připravili dárek. Felix natočil jazzové album s Karlem Gottem a Dáda přispěchala s již pátou videokazetou vyprávění a písniček.

I syn Felix (19) jde ve stopách rodičů a studuje klarinet ve čtvrtém ročníku konzervatoře. “Radši má ale svou kapelu, kde hraje bigbít. Zahráli si v Rock Café a dalších klubech, baví je to a mají velké cíle. Miluje Nirvanu a podobné skupiny. Myslím, že jsou docela dobří,” hodnotí pyšný otec. “Jenže nejdřív musí dodělat školu a umět pořádně na klarinet. Znáte to, studenti mají vždycky radši vše, co není jejich povinností.” Mladší dcera Anička brzy půjde do školy. Povídalo se, že Dáda s Felixem chtějí další dítě. “Je to fáma. Že chci dítě, se psalo v jednom novinovém titulku. Oznamuji všem, že titulky v novinách neovlivním. Po uveřejnění se spustila hned lavina telefonátů od přátel i novinářů, jak je to s tím dítětem. Ale pro mě je to uzavřená kapitola. Před rokem jsem o nenarozené dítě přišla a dnes už nic s nikým nehodlám probírat. Dítě mít nebudu. Už ne,” objasňuje Dagmar. “Vždycky jsem chtěla mít hodně dětí a uvažovala jsem i o adopci, ale po dohodě s Felixem jsem od plánu upustila.”

Představitelka Xenie z televizního seriálu Arabela se již dávno zbavila nálepky pěkné potvory, kterou jí role přinesla. “Vlastně mě děti jako zlou nikdy nebrali. Pan režisér Ráža se mnou vzápětí natočil Královnu Koloběžku. A ta mi nálepku odňala. Pak přišlo několik ještě dalších kladných rolí v pohádkách.”

Oblibu u dětí Dáda před lety zúročila ve Školičce, kam rodiče vodili své ratolesti cestou do práce. “Tři roky už školička nefunguje. Narazili jsme na problém s penězi. Dotace zmizely, pořád se řešil pronájem a chuť nebyla ani od města. Pořád jsem jen slyšela: za kolik, za kolik. Taky jsem nechtěla dát vysoké školné, školička měla být dostupná dětem všech sociálních skupin. Ale bylo to fajn, šla jsem do všeho s ohromnou chutí. Lidi se mě dodnes ptají, proč už školička nefunguje. Chtěli by dát ke mně dětičky, bohužel to nejde.”

Práci pro děti nevzdala. Kromě častých vystoupení pod širým nebem, v sálech i televizi zpívá a vypráví na hudebních nosičích. Zbrusu nová videokazeta se nyní objevila na vánočním trhu. Jde opět o tvorbu pro děti a podle ohlasu rodičů se líbí. Nese název Baby studio Dáda a je v pořadí pátá. S dětmi si zde povídá, zpívá písničky a baví je. Videonosiče s Dádou jsou velice úspěšné a honosí se několikero platinovým oceněním.

Konkurenci Dagmar Patrasová vítá: “Jsem ráda, že je. A stejně je nás žalostně málo, kdo zpíváme pro děti. Někteří zkoušejí prosadit se u dětských posluchačů, ale elán jim vydrží jen u jednoho cédéčka a pak se vracejí zpět k dospělým.” “Dáda pracuje jen pro děti a je to znát,” hodnotí činnost své ženy Felix Slováček. “Nepodceňuje nic a všechno dělá v maximálně možné kvalitě. Dobří skladatelé, textaři, aranžeři, muzikanti. Vždyť se Sněhovou královnou, kterou teď Dáda připravila, je na trhu už šestnáctý titul. A nosiče se prodávají všechny. Rodí se nové děti a nezáleží jim, že kompakt je několik let starý. Písničky jsou nadčasové. Aby ne, když je píše Suchý, Ondřej i Jiří, Svěrák, Lou Fanánek, Zdenek Barták a další. Do Školičky s Dádou vyjmenovaná slova zhudebnil Ivan Mládek.”
V odlišné pozici je Da
gmar Patrasová v televizním pořadu Kouzelná školka, kde je pouze interpretkou a tedy neovlivňuje, o kterém tématu se bude hovořit. “Ráda bych to ovlivnila třeba v jiném pořadu. Dřív jsem měla v televizi takovou možnost.”

O Dádě a s Dádou je i dětský časopis, který je na trhu již tři léta. “Časopis Dáda je ryze český, s původními českými pohádkami, s krásnými obrázky a je plný různých soutěží. Mám radost z jeho úspěchu. Kousky, které se neprodají, a jejich málo, rozvážíme do dětských domovů a nemocnic.”

Vánoce jsou přede dveřmi. Jako většina z nás, i Slováčkovi je tráví společně v pražské vile. “Děti jsou od sebe dvanáct let. Z dětské radosti u stromečku vlastně nevycházíme. Těší se na Vánoce, těší se na dárky. Nádhera,” povídá Dáda Patrasová. “I když moje i Felixovy předvánoční vystoupení trvají vlastně až do třiadvacátého, o Štědrém dnu máme rádi klid.”


logo Pražský spolek ochránců zvířat logo Klíček Kleceny logo Pravý Hradec TOPlist logo Mapová aplikace naší obce logo Klecansko Větrušicko