Větrušák 11/2002 Něco z historie

zveřejněno: 28.12.2002     rubrika: Větrušický zpravodaj

Dnešní střípky z historie navazují na text “Změny ve svazku spojených obcí Klecany Odloučení obce Klecany”, který jste si mohli přečíst v minulém Větrušáku.

II.

PŘIPOJENÍ OBCE DRASTA DO KLECAN

Náš “region” však nedal spát nadřízeným orgánům a touhám po změně. A tak již
12.října 188
je u tohoto data v jednání místního obecního zastupitelstva Klecan tento zápis: dle dopisu od slavného okresního výboru, má se zastupitelstvo v Klecanech usnést, zda-li a pod jakými podmínkami by přijmulo obec Drasteckou pod jednu obecní správu a pod jednu obec. Usneseno: obecní výbor v Klecanech nenamítá nic proti připojení obce Horno Drastecké do správy obecní v Klecanech, ale vyhražuje si, že obec Hor.Drasta nebude mít žádného nároku na fondech a obecním jmění v Klecanech a obec Klecanská též nechce mít žádného nároku na ob.jmění a fondech H.Drasteckých, totiž tak, že by se přijmula H.Drast jen v úřadování a do politického úředního jednání

Jaké stanovisko zaujal slavný okresní výbor v Karlíně nevíme, nedochoval se. Je ale zajímavé jednání sl.c.k. okresního hejtmanství a následná reakce obecního zastupitelstva Větrušic na zasedání, odbývané dne
26.července 1885,
schůzi obecního zastupitelstva předsedá obecní starosta p.Josef Novák, přítomni jsou Dp.P.Dr.M.Karlach, kanovník Vyšehradský v zastoupení virilního hlasu…a dalších pět členů. Předmětem porady a uzavírání jest dopis sl.c.k. okresního hejtmanství ze dne 16.ho pres.22.ho července 1885 čís.22551, kterým se vyzývá obecní výbor Větrušický, aby se prohlásil, zdali se chce po případě s osadou Drasteckou spojiti v obec jednu.

Obecní zastupitelstvo uznavši záležitost tuto, usneslo se po náležitém uvážení všech okolností na tom jednohlasně, spojiti se s osadou Drasteckou v jedinou obec politickou z následujících příčin:
1.
Přiléhá osada Drastecká ze všech obci nejblíže k Větrušicům, a jest od každé jiné obce více vzdálena než od Větrušic, celá vzdálenost Drast (a dvora) od Větrušic obnáší toliko 1220 metrů (610o), ano hranice osady Drastecké toliko 660 metrů vzdáleny jsou od Větrušic. Nepotřebuje se tedy pěšky, nic více než 10 minut času, aby z Drast došlo se na Větrušice.

2.
Jest zárove
ň Drastům možná jízda jen do Větrušic, poněvadž dvě obecní silničky obě tyto osady spojují, kdežto na jinou stranu Drasty, žádné silniční spojení nemají. Na hranice Větrušické dojde se z Drast za 5 minut, neboť odtamtud jen 560 metrů napočítali jsme k prvnímu mezníku osady Větrušické.

3.
Rozkládá se mezi oběma osadami prostá rovina, která každému bez rozdílu komunikací mezi oběma osadami velice usnadňuje, ba jí za doby zimní zjevně znatelnou činí jenžto silničky ovroubeny jsou silnými kmeny rozličného ovocného stromoví

4.
Též nyní částečně Drasty k Větrušicům patří, neboť nejen že kr.kolegiátní kapitola celou svojí usedlostí na Drastech přivtělena jest k osadě Větrušické, kde daň náležitou platí, přísluší usedlosti Drastecké 40 jiter 300 sáhů čtv. pozemků do Větrušic, tak že nynější majitele dvorce Drasteckého v obci Větrušické platí celkem daní 308 zl 92 kr a již proto žádoucno, aby nadál nebyli Drasty děleny na dvě strany, nýbrž aby celkem přináleželi k jediné obci a tu nestává přirozenějšího spojení než s Větrušicema, kam už nyní částka přináleží.

5.
Vedle toho jest obec Větrušická malá, čítá jen 190 obyvatelů a toliko 30 oprávněných voličů, pročeš nucena jest voliti ve dvou sborech; ze stavu toho samo sebou vysvítá, že každé sesílení takové slabé obce v zájmu veřejném jest žádoucí tím více.

6.
Způsobem tímto, připojením Drastů, přibyl by v zastupitelstvu Větrušickém nový virilní hlas, který by rozmnožil inteligenci v zastupitelstvu, čehož si jest velice přáti na prospěch dobré věci. Obou těchto, pod čl.5.a 6. uvedených důvodů postrádají zejména Klecany, kam jedině by mohli snad Drasty gravitovati, ježto Klecany jsou obcí velmi lidnatou a co farní a školní obec mají inteligence nazbyt.

7.
Také jest obec Větrušická poměrně nejchudší v celém okolí a již za tou potřebuje sesílení, aby obecními výlohami nebyla přetížena. Všechen příjem náš z obecního jmění obnáší ročně celkem 97 zl. 83 kr. což samo sebou ukazuje na chudobu k čemuž přistupuje ještě skrovná daň, která při Větrušicích celkem vykazuje 1782 zl. r.m., jak veliký v tom ohledu panuje rozdíl mezi Větrušicemi a Klecany se mohou vyšší úřady sami přesvědčiti.

8.
Pro případ spojení Drast s Větrušicemi jest obecní zastupitelstvo Větrušické spokojeno, aby Drasty podrželi své jmění obecní pro sebe a nečiní na ně žádného nároku, rovněž by podržela každá z obou osad své příslušníky.

Konečně

9.
usnáší se o
becní zastupitelstvo požádati důst.kr,kolegiátní kapitolu Vyšehradskou, aby tato, jsouc v částečném držení Drast, osvědčila se na vyšších místech, že chce býti touto usedlostí svojí k Větrušicům připojena.

Skončeno a podepsáno8 členů A za podpisy ještě uvedeno:
Souhlasí doslovně s originálem, sl.c.k.okresímu hejtmanství u vyřízení dotazu ze dne 16.července 1885 číslo 22551 co odpověď přeloženým ! Obecní úřad Větrušice, dne 26.července 1885. Josef Höger - zapisovatel.


logo Pražský spolek ochránců zvířat logo Klíček Kleceny logo Pravý Hradec TOPlist logo Mapová aplikace naší obce logo Klecansko Větrušicko