Větrušák 10/2002 Rozhovor

zveřejněno: 11.12.2002     rubrika: Větrušický zpravodaj

Text: Pavel Grünwald

Michal Horáček

Prasynovec Josefa Heyrovského, multimilionář a jeden z nejbohatších Čechů nedávno oslavil padesátiny. Ačkoliv Michal Horáček přiznává, že se na padesátku skutečně cítí, jeho životní vitalita hovoří o opaku. Několik týdnů po velkolepých narozeninových oslavách v pražském kasinu mi vážený muž poskytl následující rozhovor.

Jak to bylo s 50 milióny korun, které Fortuna prodělala díky jedné neproměněné penaltě na fotbalovém EURO?

V zápase Francie-Španělskou v nastaveném časem rozhodčí Colina nařídil spornou penaltu. V podstatě ji Fortuně daroval. Pro naši sázkovou kancelář bylo důležité, aby Francie nevyhrála. Tehdy nejdražší fotbalista světa Raoul si postavil míč a branku překopl, respektive olízl břevno. Gól nebyl a Fortuna vyplatila výhry. Dělaly padesát miliónů.

Obrat vaší Fortuny je údajně větší než obraty všech českých hudebních vydavatelství. Opravdu?

Obrat Fortuny je dokonce dvakrát vyšší.

Jak pohlížíte na úplatky v kopané?

Správně postavený dotaz. Úplatky ve sportu - nejhorší, co jde proti nám. V zájmu sázkové kanceláře je, aby se všechny zápasy hrály čestně. Pokud je tomu jinak, nejedná se o sázku na událost, jejíž výsledek je předem nejistý. Jde o sázku na předem jistý výsledek. Nejde o sázku, ale o podvod. A podvod přirozeně směřuje proti Fortuně, protože sázející, který zná dopředu výsledek, má výhodu oproti ostatním sázejícím, ale i vůči bookmakerům. Snažíme se zachytit včas stopy a šramoty, aby ztráta na předem smluveném výsledku nebyla příliš velká.

Problém Fortuny a zejména fotbalu a hokeje, kde se manipuluje s výsledky, je nesmírně obtížné dokazování špatného záměru. Nad nepravděpodobnými výsledky z posledního kola fotbalové ligy se lidé usmívají. Nepochybuji o tom, že mnozí sportovní funkcionáři by vše napravili, ale jak jsem řekl, ovlivňování rozhodčích a soupeře velmi obtížně dokážete.

Největší problém tkví v rozloze naší malé země. V kanadsko-americké NHL nic podobné nemůže existovat. Hrají o obrovské peníze a riziko ovlivněného výsledku je natolik velké, že se podvádět nikdo neodváží. Aby si pár lidí vsadilo a vyhrálo 100 tisíc dolarů, když někdo bere 7 miliónů za rok jako Jágr? Risk doživotního trestu a ztráta v podstatě všeho.

Protože je naše republika malá a chudá, dovedu si představit, jak si mnozí vylepšují příjem dobrou sázkou na předem jistého vítěze. Je to ale sekundární. Primární je domluva ohrožených klubů hrozících se sestupu do nižší soutěže s lepším mužstvem. Obdobné případy se nedějí jen u nás nebo na Ukrajině, ale například i ve druhé Italské lize

Chystáte nové album. Co o něm prozradíte?

Album je pro mě netypické. Rozhodl jsem se dát příležitost lidem naprosto neznámým. Na našich nosičích s Petrem Hapkou máme samé hvězdy případně nějakého hosta, ale dnes dáme prostor šansoniérům, kteří ve známost dosud nevstoupili a pohybují se po alternativní scéně v malých klubech. Domnívám se, že je mezi nimi mnoho zajímavých osobností, kteří dosud neměli příležitost, aby se o nich dozvědělo víc lidí. František Segrado z Valašské Meziříčí - málokdo o něm ví. Přesto je osobností, vynikajícím zpěvákem a muzikantem. Bude výborným šansoniérem.

m partnerem, autorem skladeb, je tentokrát Jaroslav "Traband" Svoboda. Chystanou desku "Tak to chodí", která se v obchodech objeví někdy na přelomu září a října, produkuje Jan Spálený.

Společně s Petrem Hapkou jste vydali i pětikomplet CD. Přiblížíte nám obsah kompletu?

Vydavatelství specializující se především na knižní a filmovou tvorbu vydává pro okruh svých klientů "sebrané spisy" Hapka-Horáček. Čtyři dosud vydává cédéčka plus jedno navíc, kde se objevují také naše neznámé písničky. Příkladně skladba Šaškové počmáraní, hymna Manéže Bolka Polívky. Zazněla Manéži už v osmadvaceti různých podobách.

Připadáte si prý jako šachový mistr hrající simultánku na osmi šachovnicích. Skutečně máte rozehráno tolik partií současně?

Připadám si tak. Mám spoustu různých činností. Věnuji se Fortuně a dalším společnostem v podnikatelské sféře, píšu písničky a produkuji desky, moderuji televizní pořad Přesčas a po celý rok jsem donedávna vyprávěl příběhy ze svého života redaktoru Ladislavu Vereckému do knížky nazvané "Kdo víc vsadí, ten víc bere", která před nedávnem vyšla. Obsah knihy je jasný - příběhy z mého života, zejména z prostředí hazardních her, pololegální komunity věnující se sázkaření. Text doprovází také slovník sázkařské hantýrky a cédéčko s povedenou ukolébavkou pro dospělé lidi, kterou zpívá Jan Spálený.

Setkáváte se jistě s hvězdami světového showbyznysu. S kým? Koho chcete potkat?

Osobně se znám s některými světovými jmény z doby, kdy jsem předsedal Akademii populární hudby. Znám Bocelliho a Cher, největší dojem na mne udělala R.E.M.. Když do Prahy dorazil Frank Zappa, byli jsme docela kamarádi. S drtivou většinou ale osobní kontakty nemám a možná nikdy mít nebudu. Přál bych si setkat se s Leonardem Cohenem a s Bobem Dylanem.

Psal jste také pro Helenu Vondráčkovou. Jaký velehit bychom mohli znát?

Žádný velký hit jsem pro ni nenapsal. Nevím, co Heleně psát. Dělám šansony a ona šansony zpívat nemůže. Vondráčková zpívá hezké zpěvné popiny, párkrát jsem se zkoušel trefit, ale bez většího úspěchu.

Byl jste někdy ve skutečné finanční tísni?

Jistě, nesčetněkrát. Když se věnujete hazardním hrám, bez peněz budete často. Nemůžete pořád vyhrávat. Jinak by s vámi nikdo nehrál a ani by to nebyla hra. Nikdy a nikde na světě nedokázal jedinec neustále vyhrávat.Mám období tučná a hubená. Jeden rok jsme si s manželkou pořídili bavoráka a další období žena vařila jenom čočku. Patnáct let zpátky.

Raději peníze vyhráváte než vyděláváte....

Samozřejmě. Daleko zábavnější je peníze vyhrát než je vydělat. Když pracuji, mám pocit, že dostávám málo. Vyhrát něco - mám pocit, že mne osud obdaroval.

Jak pohlížíte na žebráky a na podpory v nezaměstnanosti?

Každá člověk má jiný osud. Hodně jich nechce pracovat a jsou líní. Pak máte lidi, kteří si svůj osud nezasloužili. Utrpěli zranění nebo měli smůlu, která ovlivnila jejich další život. Takovým lidem je třeba pomáhat. Lidem, kteří přijdou a nastaví ruku, nepomůžu. Ať jdou pracovat. Práce je dost.

Brát podporu je ponižující. Pokud si sám sebe člověk neváží a jde si pro peníze na úřad, prohrál svůj život. Ano, v překlenovacím období, kdy někdo tápe a je dočasně ve svrabu, lze pobírání podpory pochopit. Peníze v tuto chvíli řeší okamžitý problém, ale neřeší jeho život.

Vaší profesí byl i plavčík a myč nádobí. Jak na tu dobu vzpomínáte?

Trochu jsem dělal skladníka, myče nádobí i plavčíka, ale motivovalo mě razítko v občance. V sedmdesátých letech byl paragraf "příživnictví" a kdo nežil řádným životem pracujícího člověka mohl být obžalovaný.

Lze vsadit stokorunu na vítězství a vyhrát na dovolenou?

Asi ne hned. Ze sto koruny uděláte tři tisíce, ze tří tisícovek osm, a z osmi tisíc dvacet. Zní to jednoduše, ale sázkaření se musíte věnovat. Máte názor a osvojíte si ho. Třeba poměry v ženském tenise. Pokud máte databázi, sledujete internet a satelitní přenosy, umíte cizí jazyky a chodíte na zápasy, stává se vám tato činnost náročnou specializovanou a odbornou profesí, kdy se sázkovou kanceláří bojujete minimálně jako rovný s rovným. Jsou tací, kteří jsou lepší než my. Oni nás štvou, ale jde o otevřenou soutěž. Nemůžu Frantovi říct, ať už nechodí sázet. Například parta kluků z Hodonína - vyhrála loni osm miliónů a letos jich má zatím pět. Ještě není konec roku. Kluci z Brna za čtvrt roku vyhráli 30 miliónů. Nesmírně nebezpeční hoši.

Sázkařské doupě v bývalém Varieté U Nováků je prý v Evropě jedničkou. Proč si to myslíte?

Hodně jsme do něho investovali a dost toho víme. U Nováků poskytujeme služby, které jinde nejsou. Ve Francii sázíte na francouzské dostihy, v Belgii na belgické. Zkrátka mají omezenou nabídku. Ale u nás lze vsadit na všechny tyto dostihy, ještě na německé klusáky a ještě na dostihy za oceánem.

Jste autorem textu skladby S cizí ženou v cizím pokoji, kterou zpívá Michael Kocáb. Už jste se někdy ocitl s cizí ženou v cizím pokoji?

Každý, kdo je normální a není homosexuál, se někdy během svého života ocitl s cizí ženou v cizím pokoji.

Váš je také text písničky Štěstí je krásná věc. Je štěstí skutečně krásná věc?

Štěstí je krásné. A protože ho je kolem dokola málo, musíme si ho všichni vážit. Kdyby ho bylo za korunu aršík, všechno bude jiné. Je těžké štěstí nalézt a prožít si ho. Většina lidí asi není ani šťastná ani nešťastná. O štěstí se snaží. Někdy se zadaří, jindy ne.

Potkaly vás chvíle, kdy vám dostatek peněz nebyl nic platný?

Určitě. Dobře vím, že nejdůležitější životní věci si koupit nemůžu. Určitě si nemyslím, že mi patří celý svět. Ani bych celý svět nechtěl.

Je něco drahého, co si nemůžete pořídit? Sledujete výhodné koupě?

Většinu věcí si nechci koupit. Ne proto, abych uškudlil, další věci nechci. Mám jich dost. A výhodné koupě nesleduji.

Radíte ukládat do nemovitostí?

Určitě. Rozumné je investovat. Ale nejsem pořád rozumný a někdy se nezadaří. Koupit činžovní dům ve městě bych třeba nechtěl. V bytech jsou nájemníci. Je potřeba hledat jim nový domov, vetšinou se jedná o staré babičky, které pláčou a řeknou, že když je přestěhujete umřou. Každý dům zná spoustu lidských osudů. A kdo se nechce pustit, majitel mu odpojí vodu. Proč bych to všechno dělal? Něco se dá vydělat, ale nestojí to za to.

Libujete si v luxusních věcech?

Možná ano. Mám pěkné auto, hezké hodinky a drahou kravatu.

Chodíte stále v obleku a kravatě?

Prakticky od dětství se oblékám do obleku. Pro mne je sako a kravata pohodlným oblečením.


logo Pražský spolek ochránců zvířat logo Klíček Kleceny logo Pravý Hradec TOPlist logo Mapová aplikace naší obce logo Klecansko Větrušicko