Větrušák 1/2008 - únor

zveřejněno: 26.2.2008     rubrika: Větrušický zpravodaj

1/2008                                                                                                                      ročník VII.

VĚTRUŠÁK

Větrušický  zpravodaj                                                                                                    zdarma

 

 

OBECNÍ ÚŘAD NA VĚDOMÍ DÁVÁ…

 

Zápis z jednání Obecního zastupitelstva konaného 19. 12. 2007

Pořadové číslo 11/07

Přítomno :    6 členů zastupitelstva; 0  občanů

                    p. Jaroš omluven -  zaměstnání

Po kontrole prezenční listiny pí Zádová shledala OZ usnášením schopné. Všichni schválili navrženého zapisovatele (pí Zádovou), ověřovatele (pí Elbogenovou a p. Kašpara)
a program zastupitelstva.

 

Program:

1. Stavební

2. Zpráva o činnosti Obecního úřadu za uplynulé období

3. Závěr

 

1. Stavební:

OZ schválilo nákup domovních čísel v počtu 100 kusů, pro nově zkolaudované rodinné domy v obci.

                               Pro: 6                      proti: 0                    zdrž: 0

OZ schválilo název dvou nově vzniklých ulic (Východní - lokalita za kravínem a Nad roklí –  vznikající komunikace k dvojdomkům) a nákup cedulí, pro označení těchto ulic.

                               Pro: 6                      proti: 0                    zdrž: 0

2. Zpráva o činnosti …:

OZ schválilo členy inventurní komise (p. Nouza, pí Dynterová a pí Kochová) a jimi předlože- nou inventuru majetku obce za rok 2007.

                               Pro: 6                      proti: 0                    zdrž.: 0

OZ vzalo na vědomí stížnost pí Martiny Dvořákové na p. Bergera a pí Jarošové na

pí Peštovou, obě stížnosti budou postoupeny na Městský úřad Odolena Voda k přestupkové komisi.

Stavební úřad, Katastrální úřad, pošta, kancelář, pracovní oběd s presidentem společnosti AERO Vodochody …

3. Závěr:

Pí Zádová přítomným poděkovala za pozornost a příští zasedání svolala do budovy Obecního úřadu na 23. 1. 2008 od 18,00 hodin.

Zapsala:  S. Zádová

Ověřili:     P. Elbogenová, J. Kašpar

 

Zápis z jednání Obecního zastupitelstva konaného dne 23. 1. 2008

Pořadové číslo   1/08

Přítomno: 6 členů zastupitelstva; 0  občanů

                p. Kašpar omluven – zaměstnání

Po kontrole prezenční listiny pí Zádová shledala OZ usnášením schopné. Všichni schválili navrženého zapisovatele (pí Zádovou), ověřovatele (p. Nouzu  a p. Kolína) a program zastupitelstva.

 

Program:

1. Stavební

2. Zpráva o činnosti úřadu za uplynulé období

3. Závěr

 

Stavební:

a)  OZ schválilo odkup části pozemku od p. Urbana (č. p. 34) v ulici Spojovací.

                               Pro: 6                      proti: 0                    zdrž.: 0

b) OZ schválilo návrh pí Zádové, požádat Úřad zastupování státu ve věcech majetkových,
o bezúplatný převod pozemku p. č. 209/2  - ostatní plocha komunikace, do majetku obce.

                                Pro: 6                      proti: 0                    zdrž.: 0

c)  OZ vzalo na vědomí stížnost p. Frka na neprůjezdnost komunikace Křižná. Bude řešeno.

d)  OZ vzalo na vědomí oznámení p. Strakatého č. p. 3 o výměně oken.

e) OZ schválilo p. Nouzou předloženou projektovou dokumentaci na rodinný domek
pro manžele Heiselovi na p. č. 51/39. Stavební povolení vydá příslušný stavební úřad.

                               Pro: 6                      proti: 0                    zdrž.: 0

f) OZ vzalo na vědomí žádost pí Nývltové na zbudování vodovodní přípojky.

g) OZ schválilo nutnost posouzení stavu a následné ošetření dřevin v ulici Rovné, Sluneční, dolní části Vltavské a na hřišti. Akci provede firma BAOBAB, tak jako tomu bylo v loňském roce v jiných částech obce. Dále s firmou bude konzultována budoucí výsadba v obci, jako náhrada za případné kácení nemocných dřevin.

                                Pro: 6                      proti: 0                    zdrž.: 0

h) OZ vybralo a schválilo  firmu ASIO, pro pomoc s řešením v oblasti nakládání s odpadními vodami v obci (investiční záměry, projekty, poradenství). Zároveň pověřilo pí Zádovou k jednání s touto firmou, příslušnými institucemi a firmami zabývajícími se získáváním dotací. Dále OZ schválilo, že se obec pokusí odpadní vody řešit decentralizovaným systémem.

                               Pro: 6                      proti: 0                    zdrž.: 0 

2. Zpráva o činnosti:

Jednání v Nelahozevsi (cyklotrasa a regionální rozvoj), stavební úřad, vodohospodářské firmy, Katastrální úřad, finanční úřad, ZD Klecany, převzetí komunikace a inženýrských sítí od společnosti L + B Invest, pošta, kancelář …

3. Závěr:

Pí Zádová všem přítomným poděkovala za účast a další zasedání OZ stanovila na 5. 3. 2008  od 18,00 hod.

Zapsala: S. Zádová

Ověřili:     J. Nouza, J. Kolín

 FOTBAL

                                                  (Informace na www.fotbal.cz)

Nový rok 2008 začal pro fotbalisty dvěma přátelskými utkáními. První, s ženským týmem  Sparty,  větrušičtí fotbalisté vyhráli 5 : 2 a druhé utkání, proti Veltěži, prohráli 3 : 0.

Další přátelské utkání se koná 1. 3. 2008 proti Dřevčicím na jejich hřišti a domácí utkání proti Měšicím 9. 3. 2008.

Sezóna začíná dohráním utkání z podzimní části proti Klíčanům 25. 3. 2008. Ostatní zápasy budou vyvěšeny na vývěsce na návsi a v příštím čísle Větrušáku.

Zveme všechny fanoušky fotbalu na naše utkání.

 

KRONIKA TJ SOKOL VĚTRUŠICE

Mimořádná výborová schůze konaná dne 28. 7. 1987 v 19 hod. v kabinách

Účast: s. Beneš, Heisner, Novák, Veselý, Vocásek, Damek, Srba, Štráchal

Program:

1. Příprava turnaje a pouťové taneční zábavy

2. Ukončení sezóny minulé roku a rozlosování nového ročníku 1987 – 88. Turnaj starých gard.

 

1. Turnaj bude uspořádán 15. 8. 1987 se začátkem ve 13 hod. za účasti: S. Klecany, Vodochody, Řež a S. Větrušice. Proposice připraví a rozešle s. Beneš. Bude se na hřišti prodávat pivo, udit se budou klobásy nebo podle toho, co se sežene. Účastní se celý výbor.

Uzeninu, chleba a horčici zajistí s. Beneš st., udit bude s. Vocásek a Damek, prodávat budou  Heisnerová a Damková. Pivo a limonády – s. Šubrt a Moravec.

Váhy zajistí s. Beneš. Štítky zajistí s. Štráchal v ÚJV, sokly pod poháry a přilepení štítků
s. Beneš. Diplomy za umístění zajistí s. Beneš a vypíše V. Veselý. Plakáty zajistí V. Veselý, rozveze s. Damek. Dopoledne v 10:15 hod. zápas nově založeného dorostu proti S. Klecany. Vedoucím družstva stanoven s. Šubrt.

 

NĚCO Z HISTORIE…

 

Po stopách letecké bitvy u Klecan

Letos v březnu uplyne 63 let od událostí, které se asi natrvalo zapsaly do paměti lidí, kteří se staly jejími svědky. Co se  ke konci války v Klecanech a okolí odehrálo? Udělat si o tom představu jsem se pokusil pomocí zmínek v literatuře, zápisků z obecních kronik a rozhovorů s pamětníky. Nejde
o záležitosti, které by byly nějak podrobně zmapované, proto jde jen o náčrt, jak se  pravděpodobně tyto události odehrály. Jak je známo, v blízkosti Klecan se v prostoru směrem na Drasty a Zdiby nacházelo letiště. To bylo intenzivně využívané ke konci války  německou Luftwaffe. Blížící se fronta znamenala vysokou intenzitu akcí spojeneckého letectva. Jednalo se o nálety převážně amerického letectva z letišť v Anglii a Itálii na průmyslové cíle v Protektorátu a také o akce tzv. „kotlářů“ či „hloubkařů“. To byly stíhací letouny P-51 Mustang a P-47 Thunderbolt, které během nízkého letu vyhledávaly  pozemní cíle a ničily je palbou kulometů. Oblíbenými cíly byly automobily a parní  lokomotivy - odtud přezdívka „kotlář“. Německá Luftwaffe se samozřejmě snažila tyto akce potlačovat, ovšem v roce 1945 už byla v trvalé defenzivě.

3. března 1945, v rámci doprovodu 222 bombardovacích letounů B-17 Fortress na rafinerii v Ruhlandu, piloti sedmi Mustangů 343. Squadrony vyhlíželi příležitostné cíle. Provedli přitom hloubkový nálet na klecanské letiště. Po tomto útoku si američtí stíhači nárokovali 10 zničených a 23 poškozených letounů na zemi.V rámci této akce, která se odehrála kolem 13:00, se přihodila nevšední událost hovořící, jak o velkém kamarádství, tak o zlomyslnosti osudu. Palba klecanského lehkého flaku zasáhla jeden z útočících Mustangů. Byl to P-51D pojmenovaný “Sweet Marie II“, který pilotoval Lt Brooks J. Liles. Pilot tehdy nouzově dosedl na poli v blízkosti dráhy. Jeho druh, Lt. Howes dosedl se svým Mustangem vedle něj, aby jej naložil do kabiny a zachránil před zajetím..Zbylých pět strojů kroužilo nad letištěm a drželo Němce na zemi v šachu. Měkká jarní půda však Howese při vzletu zradila, kola se zabořila do půdy a bylo po nadějích. Oba vylezli z kabiny a dali se na útěk. Po několika hodinách však byli zajati. Jejich mírně poškozené Mustangy ukořistili Němci. Podle jednoho z pamětníků, který byl nasazený na budování krytů v prostoru letiště, jeden z nich skončil odstavený mezi vraky jiných letadel v jižní části letiště.

31. března 1945 podniklo 43 amerických Mustangů 31. Stíhací skupiny, spadající pod 15. Leteckou Armádu v Itálii, útok na příležitostné cíle v Čechách. Jednalo se o akci, která měla odlákat pozornost od náletu na rakouský Linec a  Villach. Při letu směrem ku Praze byly Mustangy zpozorovány německým systémem protivzdušné obrany a byl vyhlášen poplach. Z letišť Klecany a Kbely odstartovala kolem 14:00 skupina asi dvaceti stíhaček Messerschmitt Bf 109 G  pod vedením velitele letiště Klecany Hptm Ervina Zölnera. Není známo, jestli Němci odstartovali, aby se pokusili Američanům vzdorovat. Je možné, že chtěli předejít zničení svých strojů na zemi, a proto se s nimi pokusili uletět. Jednalo se o piloty, kteří se na Messerschmitty teprve přeškolovali z bombardovacích letadel a tím byl výsledek střetnutí

Maj. McKennon

předem dán. Navíc, zdá se, že ke startu došlo pozdě, takže většina německých letadel nestihla nabrat výšku a rychlost a byla sestřelena bezprostředně po vzletu. Další nevýhodou, kromě nezkušenosti s tímto typem letadla byl fakt, že Američané pilotovali v té době asi nejlepší stíhačku té doby, typ P-51D, proti které již Messerschmitty

 Maj. McKennon

výkonnostně zaostávaly. Během dvaceti minut bylo sestřeleno patnáct Messerschmittů bez jediné ztráty na americké straně. Většina německých pilotů zahynula přímo ve svých strojích. Zahynul  i jejich velitel Hptm. Zölner. Jeho stíhačka se roztříštila o násep železniční tratě u Dolan. Další stroje dopadly po jednom vlevo a vpravo od cesty z Klecan na Husinec, jeden přímo v Husinci na dům p. Kejmara. Další dopad byl podle pamětníků zaznamenán u viaduktu u Žalova a jeden na druhé straně řeky naproti Větrušicím. Další dva stroje měly podle místních četnických záznamů dopadnout u Máslovic. Místa dopadu dalších letadel se mi zatím nepodařilo zjistit.

Konečnou zkázu Luftwaffe na klecanském letišti znamenal 16. duben. Při hromadném útoku na česká letiště byly piloty Mustangů zničeny na zemi prakticky všechny stroje, které se tam nacházely. Jednalo se hlavně o stroje bitevní skupiny SG 2 Immelmann typu JU 87 Stuka a FW 190F. Pamětníci hovoří o asi padesáti letadlech, které byly po útoku v plamenech. Zničeno bylo tehdy téměř vše, co se na letišti nacházelo. Německá obrana tehdy již rezignovala a američtí stíhači utvořili na letištěm tzv. „čertovo kolo“, kdy létali v kruhu nad letištěm a likvidovali vše, co jim připadlo důležité. Němci ten den přišli na letištích v Čechách na zemi o několik stovek letadel, zkáza byla opravdu zničující. Američané ovšem za tento úspěch tvrdě zaplatili. Celkem 31 stíhaček se do Anglie nevrátilo. Útok na klecanské letiště se stal málem osudný i pro velitele 335. Squadrony majora Pierce W. McKennona (22 vítězství). Zmínka o tom byla otištěna v časopise Letectví č. 17 v roce 1967. Těsně u pravé strany kabiny jeho stroje explodoval granát malého kalibru a vyrazil v plexiskle díru velkou jako hlava. Díky velkému štěstí však McKennon zůstal bez zranění a dokázal se se svým P-51D pojmenovaným „Ridge Runner“ vrátit. Oprava byla velice jednoduchá. McKennonův mechanik Joe Sills nasadil na „Ridge Runnera“novou „bublinu“ z plexiskla a tím byla pro McKennona záležitost „Klecany“ ukončena.

Po tomto náletu již aktivita na tomto letišti poklesla na minimum a brzký konec války ji zcela ukončil.

Dnes již nezbyla po existenci klecanského letiště prakticky žádná stopa. Na několika místech
se podařilo členům našeho spolku najít úlomky letadel, několik přístrojů, výrobních štítků apod. Také se díky pamětníkům podařilo alespoň částečně zmapovat bývalou podobu letiště a místa dopadů několika letadel v okolí.

 

Pokud by mezi čtenáři byl někdo, kdo by mohl přinést jakékoliv poznatky do tohoto bádání, budeme velice rádi za pomoc.

Pavel Krejčí, Pražský Letecký Archiv /PLA/

letec.historie@seznam.cz; tel.: 723 801 951

(nebo můžete informovat Obecní úřad Větrušice,  p. Nouzu)

 

ZAJÍMAVOSTI Z PŘÍRODY

 

Češi odhalili spojení řek Orinoka a Amazonky

6. srpna 2007 se do Čech vrátila výprava trojice Čechů – Jan a Radana Dungelovi a Vladimír Šimek. Objevili dosud neznámé propojení dvou jihoamerických veletoků, Orinoka a Amazonky. Ujeli téměř 3000 km říčními rameny řeky Baria a našli místo na hranicích Venezuely a Brazílie, kde se od ní odděluje řeka Maturaca a její vody plynou dál místo do Orinoka do Amazonky.

Jan Dungel je známý malíř a ilustrátor, který maluje především zvířata,  hlavně ptáky, a do amerických pralesů se s letošní expedicí Maturaca 2007 nevydal poprvé, stejně jako jeho žena,  fotografka Radana Dungelová. Kresby Jana Dungela můžete obdivovat například v Atlase ptáků ČR, který už několikrát vydalo nakladatelství Academia, nebo v knize „Jak se maluje prales“ (také Academia, 2006), kde najdete i fotografie Radany Dungelové.

Je to další velký český objev v této oblasti. Před několika lety se výpravě, vedené Bohumírem Jánským z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, podařilo najít skutečné prameny Amazonky.

(Připravil: Jakub Kašpar)

 

UCHO

 

ŠKOLNÍ ČASOPIS V KLECANSKÉ ŠKOLE

Žákovská rada odsouhlasila na konci roku 2007 založení školního časopisu, jehož šéfredaktorkou se stala Petra Trojanová z Větrušic. 

Zdroj: Klecanský zpravodaj (Petra se nám totiž nepochlubila)

 

KURZ PRVNÍ POMOC – STRUČNÉ INFO

V říjnu 2007 proběhl ve Větrušicích minikurz první pomoci. Konečně jsme obdrželi
i sepsané informace z tohoto kurzu, které zde ve zkrácené formě uvádíme:

 

Jak a kdy volat na linku 155

Vždy, kdy je ohroženo zdraví a život, volejte linku 155. 

Základní pravidlo pro volání na linku 155: nepanikařit + kdo volá + kde a komu se co stalo
+ kontakt na sebe + popsat stav pacienta (je při vědomí, dýchá, krvácí, komunikuje, je bledý a zmatený,…)

Vidíte člověka, který leží na zemi a nereaguje?

1. Zjištění vědomí: přistupte k němu, oslovte ho: „Pane je vám něco?,“ jemně s ním zatřeste a opakujte výzvu. Pacient nereaguje.

2. Zjištění dýchání: klekněte si k pacientovi, pravou rukou mu zakloňte hlavu (uvolníte tím kořen jazyka, který brání v proudění vzduchu do plic). Někdy záklon stačí k tomu, aby pacient začal znovu dýchat. Nikdy nepodkládejte hlavy. Přiložte dlaň, tvář nebo ucho před ústa a nos postiženého, necítíte-li proud vydechovaného vzduchu a nevidíte pohyb hrudníku, pacient nedýchá.

3. Zavolejte o pomoc na linku 155

4. OŽIVOVÁNÍ: Pacient je v bezvědomí a nedýchá normálně.

Nepřímá srdeční masáž: 30x pravidelně stlačte hrudní kost v úrovni prsních bradavek, frekvencí 100/min.

Zakloňte hlavu, zacpěte nos palcem a ukazováčkem za nosní chřípí a 2x do postiženého vdechněte. Mezi dvěma vdechy musíme nechat čas na vydechnutí.

Resuscitaci je nutné provádět dokud záchranář nepřevezme pacienta – vždy v poměru 30:2. Pokud nechcete provádět umělé dýchání, alespoň pacienta masírujte.

BEZVĚDOMÍ – STABILIZOVANÁ POLOHA

Pokud jsme u ležícího pacienta zjistili, že je v bezvědomí (nereaguje na oslovení), ale dýchá normálně, je nutné uložit ho do stabilizované polohy. Ležícímu pacientovi položte ruku do svícnu. Přiklekněte k němu, uchopte protější ruku a nohu pokrčenou v koleni a překulte pacienta směrem na sebe. Pacient tedy leží na boku. Vrchní rukou mu podložte hlavu a hlavu zakloňte. Pokud by pacient začal zvracet, díky podložené a zakloněné hlavě nedojde k udušení.

KRVÁCENÍ

Vnější velké krvácení je nutné zastavit. Na krvácející ránu přiložte tlakový obvaz. Jestliže krev po obvázání prosakuje, přidejte další. Je-li zdroj krvácení na končetině, zvedněte ji, aby rána byla nad úrovní srdce, tím snížíte krvácení. Většinu krvácení zvládnete použitím tlakových obvazů. Užití škrtidla je velmi výjimečné – pokud rána krvácí přes 3 tlakového obvazy. Škrtidlo lze použít jen na končetině, ta pak musí být bledá, bez hmatného tepu. Vždy zaznamenejte čas zaškrcení, končetina nemůže být zaškrcená déle než hodinu, škrtidlo nepovolujte a znovu nepřikládejte.

Při vnitřním krvácení člověk krvácí většinou do dutiny břišní a u pacienta se rozvine šokový stav. Příznaky šoku jsou bledost, pocení, slabý puls na zápěstí, zrychlený tep, pacientovi je zima, třese se, může být zmatený nebo má poruchy vědomí. První pomocí při šokovém stavu je tzv. protišoková poloha: pacienta položte na zem, zvedněte mu nohy do výšky 30 - 40 cm a podložte je. Pokud máte podezření na poranění břicha, nohy zvedněte pokrčené. Postiženého přikryjte (pacient cítí chlad, který prohlubuje šokový stav). Zraněnému nepodávejte žádné tekutiny a prášky. 

ZLOMENINY

Zlomeniny rozlišujeme na zavřené a otevřené. Nikdy je nenarovnáme, končetinu ponechte ve stejné poloze a fixujte ji dlahou. Dlahu přiložte ke zlomené končetině a ovažte – dlaha musí dosahovat až za další kloub. Pokud má zraněný zlomené předloktí, dlahu je nutné přiložit až nad loket. Pokud nemáte originální dlahu, je jednoduché vyrobit si improvizovanou – dlahou může být silný klacek, deštník, dlouhé pravítko, trubka. Zlomenou nohu můžete fixovat přivázáním ke druhé. Při znehybňování horních končetin se také používá trojcípí šátek, na který poraněnou ruku zavěste. Otevřené zlomeniny jsou ty, které v místě zlomeniny mají tržnou ránu. U nich ránu nejprve sterilně zakryjte, abyste zamezili znečištění a fixujte ji stejně jako zlomeniny zavřené.

POPÁLENINY

Eliminovat zdroj popálení (oheň, hořící oděv atd.). Pokud není oděv k tělu přiškvařen, sundáme jej. Okamžitě chlaďte popáleniny proudem tekoucí vody, popáleninu polévejte, ponořte do studené vody nebo na ní přiložte studený obklad. Nechlaďte ledovou vodou, ideální je 8C. Po ochlazení ránu sterilně zakryjte.

MRTVICE

Člověk postižený mrtvicí má šanci na uzdravení, pokud je u něj do tří hodin od vzniku nemoci provedena tvz. trombolytická léčba. Je tedy nutné rychle rozpoznat příznaky a volat na linku 155.

Příznaky mrtvice jsou jednostranné (postihují jednu stranu těla), poruchy hybnosti, ochrnutí, neschopnost správně artikulovat, končetiny mravenčí, jsou necitlivé, problémy s mimikou, poruchy vidění. V nejzávažnějších případech dochází i k poruchám vědomí a ke křečím.

Na zjištění mrtvice existuje jednoduchý tesť, požádejte pacienta:

1.        ať vycení zuby (při mrtvici je jeden koutek povislý)

2.        aby zvedl ruce se zavřenýma očima (jednu ruku má níž)

3.        ať opakuje „na každém šprochu pravdy trochu“ (pacient nerozumí nebo má problém větu zopakovat).

INFARKT

Příznaky: náhle vzniklá pálivá, křečovitá, tlaková bolest za hrudní kostí, bolest vystřeluje mezi lopatky, do krku nebo do levé ruky, pacient je zchvácený, bledý, zpocený, může trpět nevolností a dušností.

První pomoc: lidem, kteří se dlouhodobě se srdcem léčí a mají léky, jejich léky podejte. Tyto léky podejte při charakteristické bolesti (ne při pocitu na omdlení, slabosti, kolapsu). Zavolejte záchrannou službu. Zajistěte pacientovi tělesný i duševní klid, mluvte s ním, posaďte ho a zakažte mu jakoukoli fyzickou námahu. Pokud pacient upadne do bezvědomí
a přestane dýchat, začněte s oživováním.

 

TIPY NA KULTURNÍ A JINÉ AKCE

 

VĚTRUŠICE – DEN ZEMĚ,  SÁZENÍ STROMŮ

19. 4. 2008 se uskuteční v rámci Dne Země sázení většího množství stromů ve Větrušicích. Tato akce proběhne díky velké pomoci Zemědělského družstva a Obecního úřadu.

Pravděpodobně bude akci doprovázet malý doprovodný program nejen pro děti a každý bude moc přiložit ruku k dílu. Tak, kdo se chce podílet
na zkrášlení našich Větrušic, zapište si tuto sobotu do kalendáře….:-) Více informací v příštím čísle a na vývěskách.

 

PRAHA KOBYLISY – DIVADLO Karla Hackera (JISKRA)

Praha 8, Kobylisy, Klapkova 26, tel.: 284 681 103, www.divadlokh.cz

Pro dospělé:

3. 3. 2008 – P. Lilin: Poprvé vdaná – poetická komedie, která s vtipem a nadhledem vypráví o láskách a neláskách jedné betonářky. Účinkuje Taťjana Medvecká

10. 3. 2008 – Irena Budweiserová – koncert

28. 4. 2008 – Jiří Schmitzer – koncert

Program pro děti na www.divadlokh.cz

 

PRAHA LETŇANY – VELETRH FOR FAMILY 2008

6.3.2008 – 9.3.2008  FOR FAMILY 2008, PVA Letňany, Beranových 667, Praha 9

Na začátku března se otevře soubor veletrhů pro bydlení, rodinu a volný čas FOR FAMILY 2008. Výstavy FOR HABITAT (bydlení, nábytek,…), FOR GARDEN (zahradní architektura, technika,…), FOR KIDS (potřeby pro děti), FOR SENIOR (aktivní život ve zralém věku…)
a letos poprvé i FOR TRAVEL (cestovní ruch)  Více na www.forfamily.cz

 

VÝSTAVIŠTĚ LYSÁ NAD LABEM – VELETRHY JARO 2008

Více informací na www.vll.cz, tel.: 325 522 158

ŘEMESLA - SKLO 2008  28. 2. – 1. 3. 2008

-14. národní výstava nářadí pro zpracování skla, kovů a ostatních materiálů

ZEMĚDĚLEC 2008  19. 3. - 23. 3. 2008 

- 28. národní výstava zeleně, mechanizace, pěstitelství, květin, ekologie

JARO S KOŇMI 2008  19. 3. – 23. 3. 2008

- 9. výstava koní a všeho co k nim patří

ELEGANCE 2008  10. 4. – 13. 4. 2008

- 13. výstava módy, koženého zboží a doplňků

DĚTSKÝ SEN 2008 10. - 13. 4. 2008

- Výstava pro naše nejmenší a jejich rodiče

VOLNÝ ČAS a DOVOLENÁ - DOBROU CHUŤ 2008  10. 4. – 13. 4. 2008

- výstava využití volného času, dovolené, sportu, zdraví a životního stylu

SENIOR – HANDICAP: AKTIVNÍ ŽIVOT 2008   24. 4. – 27. 4. 2008

- 7. výstava pro lidi, kteří nezůstávají sedět doma

NARCIS 2008 24. 4. – 27. 4. 2008

- 7. výstava narcisů, tulipánů a dalších jarních cibulovin a zahradnické trhy

VÝSTAVA PSŮ 3. 5. 2008

- Výstava psů společenských plemen

NATURA VIVA 2008  21. 5. – 25. 5. 2008

- 14. mezinárodní výstava všeho pro myslivce, rybáře a včelaře - více informací

 

ROZHLEDY aneb tipy na výlety

 

ROZHLEDNA KOŽOVA HORA U KLADNA

(od Větrušic cca 40 km)

 

Nedaleko Kladna stojí na vrchu Kožova hora stejnojmenná restaurace s 35 metrů vysokou vyhlídko- vou věží. Díky propojení s pohostinstvím je to také jedna z mála celoročně přístupných rozhleden, kde jediné omezení spočívá v provozní době. Zhruba 130 schodů Vás zavede na vyhlídkovou plošinu. Nemusíte se obávat nepřízně počasí, všechno je kryté, takže se odtud dá pozorovat i zasněžená krajina. V dálce uvidíte Říp, známou zříceninu Hazmburk a samozřejmě Kladno. Zajímavý je i pohled na letiště, které je viditelné i pouhým okem. Působivé jsou pak i kopce Českého středohoří.

Železobetonovou rozhlednu postavil v třicátých letech Klub československých turistů. Slavnostní otevření proběhlo 11. května 1930. O 18 let později pak byl objekt komunisty znárodněn a začal sloužit jako restaurace.

 

Jak se tam dostanete? Nejsnazší je to po silnici č. 181 z Kladna směrem na obec Brašov. Zhruba kilometr před Brašovem hledejte po své levé ruce malou nenápadnou asfaltku,
u níž dříve bývalo značení na hotel Kožova hora. Z tohoto značení však dnes zbylo jen torzo, což může způsobit, že se odbočka snadno mine.

Nebo: Z Hradčanské vyrazit busem do zastávky Braškov - Valdek (směr Rakovník), potom asi 1 km do Braškova; z ulice Pod Horkou 1,5 km po modré turistické značce k rozhledně (první asfaltovo-písčitá vedlejší cesta v obci). Dle turistického značení je správný název Kožova Hora.

Otevírací doba: leden – prosinec, pondělí – neděle, 11 - 23 hod. Vstupné: není

Telefon do restaurace: 312 686 625 (Na rozhledně se právě dokončuje rekonstrukce, věž bude otevřena zase někdy v březnu 2008!)

 

DĚTSKÝ  KLUBÍČEK

 

                               Hledání pokladu – 29. 3. 2008

V sobotu od 15 hod. se uskuteční tradiční hledání pokladu. S sebou: sportovní boty (v případě potřeby i holiny), pití. Pokud poklad nalezneme, opečeme si buřtyJ Sraz před Klubíčkem v 15 hod. Účast je zdarma.

 

Výtvarné hrátky

Scházíme se v Klubíčku každé úterý v 17 hod. Kdo by se chtěl připojit, je srdečně zván. S sebou: přezůvky, pracovní oblečení, 10 Kč

 

HIP HOP

Trénink probíhá každou středu od 17 hod. S sebou: pevná obuv, pití, 10 Kč

 

Lezení na horolezecké stěně

16. 2. 2008 se vydala skupinka dětí z Větrušic na horolezeckou stěnu do centra Mamut v Holešovicích. Odborně akci zajišťovali manželé Kašparovi. Děti byly lezením přímo nadšené. Ještě jednou děkujeme. Zde je několik fotografií.

 

P.S.: Stále hledáme další spolupracovníky na organizování a připravovaní akcí nejen pro děti (hledání pokladu, dětský den, výlet, drakiáda, diskotéka, zábava, atd…). Vítáme jakékoliv nové náměty a připomínky.                                                   Dětský KLUBíček

 

Dětský KLUBíček - Větrušice u Klecan, vedle obchodu; Kontakt: Eva - 602 645 552, 220 940 984, Jitka - 606 204 202, Adéla - 739 008 251; mirek_eva@voln.cz; www.vetrusice.cz

 

   

 

               

 

               

 


logo Pražský spolek ochránců zvířat logo Klíček Kleceny logo Pravý Hradec TOPlist logo Mapová aplikace naší obce logo Klecansko Větrušicko