Větrušák 1/2003 Něco z historie

zveřejněno: 3.2.2003     rubrika: Větrušický zpravodaj

Konečný závěr a rozhodnutí se dozvídáme ze zasedání obecního zastupitelstva pro spojené obce Klecan, u přítomnosti 9 ti členů, totiž 2/3, ze dne

4.dubna 1866

1.

Předčítání zákona, v kterém jest prohlášeno, že obec Drasty se spojuje s obcí Klecany a ustanoví k úřadování v Klecanech.

K tomu: Zákon ze dne 7.února 1886 č.12 byl přečten a ku vědomosti vzat a ustanoveno, aby se všecko úřadovalo v Klecanech.

2.

Zvolit některý členové, který budou povinné komisionálně vyzvednou v obci Drastecké úřadní spisy, které by měly být ve spojené obci vyřízené.

K tomu: Pan zástupce obce Drastecké se vyjádřil, že v tamní obci žádné spisy nejsou, které by měly být vyřízené a tudíž se od komisionálního vyzvednutí úředních spisů upustilo.

Volné návrhy: Pan Jan Datel, zástupce obce Drastecké, navrhuje, aby se předneslo místnímu obecnímu výboru, aby se dala cesta ke Drastům do pořádku.

A toto je celý závěr k jednání o tom, ke které obci bude přidělena osada Drasta. Je tedy zřejmé, že Klecany a Drasty již 115 let spojuje společní život – radosti i strasti.

Jest vůbec postavení dvora Drasteckého anomálií, která odporuje zásadnímu sloučení velkostatků s obcemi v obecním řízení vyslovenému.

Dvůr ten leží u samé obce a mohl by s obcí Větrušickou obec katastrální tvořiti. Bez dvora toho čítají Větrušice přes 200 obyvatelů a platí na 1.800 zl.zm.přímých daní, tedy mnohem více než obec Máslovice, která platí 1.100 zl. obec Hoštická 1.200 zl. daní a Vodochody 1.200zl.daní, kteréžto obce vesměs samostatné jsou.

Z toho jest viděti, že obec Větrušice úplně jest způsobilou, aby byla samostatnou, a že by zejména, kdyby připojen k ní byl posud samostatnou obec tvořící dvůr Draštaty, že by měla veškeré podmínky, aby opatřeny byly veškeré záležitosti obecní, jak způsobilosti vlastní tak i přenesené.

Oddělením Větrušic od Klecan a sloučením jich s Draštatským dvorem v jednu obec odstranilo by se mimo to protizákonní postavení dvora toho a tím mnohé obtíže, které se v úřadování jeví.

Žádajíce, aby vysoký sněm ráčil sobě opatřiti veškeré spisy záležitosti té se týkající od slavného výboru Karlínského, prosíme:

Vysoký sněme Království Českého, račiž zákonem stanoviti odloučení Větrušic od Klecan a spojení prvnějších s dvorem Draštaty v samotnou obec.

Z místního představenstva ve Větrušicích dne 15. července 1883

Hledali jsme v dochovaných zápisech “společného jednání obcí patřících do Klecan”, ale nenašli jsme nic z předcházejících roků, co by alespoň naznačovalo možnost tohoto kroku. Prostudovali jsme i dochované zápisy místního výboru ve Větrušicích od 17.3.1881, ale ani tam není jediné zmínky o důvodech k tomuto kroku, ale ani o tom, že by místní výbor o tomto dopisu jednal . Proto je překvapující zápis ze společného jednání dne

11.ledna 1883

“ K dopisu slavného okresního výboru skrze oddělení osady Větrušické od obce Klecany – obecní výbor se usnesl, že ze svého středu zvolí 4 výborové , mezi nimi musí být p.J.Novák (zástupce obce Větrušice) co výbor a ty by usnesli a prozkoumali celou záležitost a dali na místo celého výboru určitou zprávu.

V závěru zápisu je však i tento dodatek:

“Dodatkem k tomuto protokolu uznal obecní výbor na výnos slavného okresního výbor v Karlíně ze dne 25.6.1882 č.38 následovně: Obecní výbor usnesl se, že nesouhlasí s tím, aby §Větrušickou bylo k prospěchu, tehdy ať činí dle svého uznání an výbor nahlíží, že v žádosti jsou věci nepravé a dále velký poplatníci o to nežádají, an polovičku daní platějí a dle zákona ,má býti alespoň 2/3 veškerých daní poplatníci volný (asi svolní) a být k odloučení, a ty to nežádají.”

Situace dále vykresluje i dopis c.k.hejtmanství v Karlíně, představenému obce Klecanské ze dne

12.července 1883

Představenému obce Klecany.

Místní starosta Větrušický podal zde žádost, aby se neustanovil pro statek Drastecký žádný zvláštní starosta.

U vyřízení této žádosti vybízím představenstvo obce, aby místního starostu ve Větruších vyrozumělo, že žádosti té, nehledě ani k tomu, že podání takové není dle § 107 ob.ř. a následujících §§ů povolán – vyhověti nelze, poněvadž obec Drasť od drahné doby co samostatná obec byla od majitelů statku spravována a tudíž i na dále, ovšem prozatím až do konečného rozhodnutí otázky, zdali co samostatná obec ponechána býti má – o čemž se jedná – pro ní samostatný starosta ustanoven býti musí.

Nynějšímu správci tohoto statku Janu Datelu se zároveň správa obecních záležitostí Drasteckých odevzdává.

c.k.okresnímu hejtmanství

v Karlíně dne 12.července 1883

c.k.místodržitelský rada

(nečitelný podpis)

Jednání o vyřešení samostatnosti obce Drast – o kterém se zmiňuje c.k.okresní hejtmanství – bylo trošku delší, ale své řešení přineslo.


logo Pražský spolek ochránců zvířat logo Klíček Kleceny logo Pravý Hradec TOPlist logo Mapová aplikace naší obce logo Klecansko Větrušicko