Větrušák 1/2002 Historie

zveřejněno: 8.5.2002     rubrika: Větrušický zpravodaj

…Větrušice, počátky asi r. 1306, platily odedávna a ještě za dob Karla IV. ročně 5 kop 45 grošů k oltáři sv. Gottharta u sv. Víta na hradě pražském ( Dětmar Gutjar, Erhart, Jan Naz).

…V husitských válkách byla ves konfiskována od Pražanů a prodána (1429 Duchek Kadaně z Větrušic, kterýž i v Drastech zboží měl…)


…Václav Služský z Chlumu držel Větrušice od r.1559 a po něm jeho syn Jan.

…Před bitvou bělohorskou (1620) náležely kapitule vyšehradské, krátce Václavu Matyáši z Borovska a císař Ferdinand II. vrátil pak zpustlé Větrušice

zpět proboštům Vyšehradským a jejich držení trvalo do r.1853. Dle popisu kněze-kronikáře V.B.Třebízského v Klecanech se praví, že zde kázával sedlák Krákora z Větrušic - asi z č. 7- poddanému lidu na skále zvané Kazatelna, později Psinka, ze které, ustupujíc před úřední mocí spadl do Vltavy, kde nalezl smrt- to bylo asi v druhé polovině 18. stol.

Původně sestávala obec z velkostatku, 7 rolnických usedlostí a 3 domků; politickou, soudn
í
správou a poddanstvím ke kapitule vyšehradské. V r. 1853 měla obec již 22 čísel popisných a po zrušení poddanství byla přivtělena k politické obci Klecany.

(Zdroj: www.vetrusice.cz)


logo Pražský spolek ochránců zvířat logo Klíček Kleceny logo Pravý Hradec TOPlist logo Mapová aplikace naší obce logo Klecansko Větrušicko